Alumni

STEFANO VAN DER BILT @ OLAM COCOA

Testimonial

Stefano werkt bij Olam Cocoa.

Zorg ervoor dat je zwakke punten juist probeert te verbeteren tijdens de studie. Beter falen met medestudenten naast je dan niets weten als je met je manager praat.

Stefano van der Bilt - Logistics Alumnus

Als dit niet jouw eerste baan is, sinds je afstuderen: wat deed je hiervoor, en bij welk(e) bedrijf(ven)?

Ik heb tijdens mijn studie ervaring opgedaan bij Bouwhub Amsterdam als Logistiek Engineer. Ik hielp mee bij het ontwerpen van het magazijn en assisteerde bij het faciliteren van bouwprojecten. Denk hierbij aan: opslag, voorraadbeheer en geconsolideerde vrachten inplannen. Vervolgens ben ik bij Bol.com terecht gekomen als Logistiek coördinator. Bol.com had een hub in Duivendrecht (Amsterdam) geplaatst om binnen 1 uur producten te kunnen leveren, gekkenhuis dus.

Hoe kwam je in je huidige baan terecht?

Ik heb mijn afstudeerstage gedaan bij Olam Cocoa. Zodoende ben ik na een geslaagde stageperiode doorgegaan als fulltime werknemer op de planningafdeling. Wat begon met een lullig baantje als hulpje van de planners, heb ik nu een leuke baan met veel verantwoordelijkheid als Demand Planner van ‘Solids’ oftewel verantwoordelijk voor Cacao Cake en Poeder.

Kun je je dagelijkse activiteiten omschrijven? In hoeverre hebben die te maken met Logistiek?

Ik ben voornamelijk bezig met:

  • Zorgen dat we genoeg voorraad hebben om alle klantenorders op tijd uit te leveren;
  • Nauw contact met de productieplanners om prioriteiten te geven qua productie en te kijken waar problemen zullen voorkomen;
  • Dagelijks contact met customer service over orders. Kijken of we aan de klantvragen kunnen voldoen zoals orders vervroegen of uitstellen.
  • Dagelijks contact met sales over nieuwe verkoopmogelijkheden. Sales komt naar mij toe om toestemming te vragen voor nieuwe verkopen van poeder en cake. Ik heb een dashboard waarin ik kan zien voor welke maanden wij nog capaciteit over hebben.
  • Oplossingen bedenken voor voorraad die op voorraad staat zonder contract of afgekeurd product dat niet naar de klant kan.
  • Altijd ruimte om eigen projecten/verbeteringen te verzinnen en aan het management voor te leggen.

Wat vind je de aantrekkelijkste facetten aan jouw huidige baan?

Als S&OP team zit je middenin een bedrijf. Je hebt aan de ene kant de productie en planning die informatie van jou nodig heeft. En aan de andere kant heb je nauw contact met customer service en sales om te kijken wat mogelijk is voor de klanten.

Dit zorgt ervoor dat de job erg dynamisch is en nooit saai is. Ook is het erg fijn dat ik erg vrij wordt gelaten en veel verantwoordelijkheid krijg, zonder uitdaging en verantwoordelijkheid zou ik allang zoeken naar iets anders.

Terugkijkend: welke onderdelen van je opleiding droegen het meest bij tot het kunnen uitvoeren van jouw huidige baan?

Het werken in projectteams ipv enkel hoorcolleges volgen. Dit heeft ervoor gezorgd dat je leert verantwoordelijkheid te nemen en ook samen te werken. Vooral ook samenwerken met mensen die niet jouw ‘bloedgroep’ zijn, dit zal je in het werkleven nog veel vaker tegenkomen.

Ook waren de projecten voor bedrijven ook heel leerzaam. Je leert een bedrijfscultuur kennen maar ook theorie toe te passen in werkelijkheid. Ik ben ervan overtuigd dat je het meeste leert van de praktijk. Tuurlijk moet een student zelf de basis leren vanuit de boeken maar je leert pas echt iets als je het gaat uitvoeren. Dus wees vooral niet bang om fouten te maken met projecten of iets op je te nemen waar je niet goed in bent, hier leer je juist van.

Wat had je achteraf graag nog wél geleerd tijdens je opleiding, maar moest je leren in de praktijk?

Vind dat aan Engels te weinig aandacht wordt besteed. Logistiek is een wereld waarin je altijd wel te maken zal krijgen met internationale contacten. Ik vind dat hier meer aandacht aan moet worden besteed.

Waar, in welke functie, bij welk bedrijf zie je jezelf over 3-5 jaar terecht komen?

Ik denk dat ik toch wel aan de S&OP (Sales and operations) kant blijf. Ik zie mij zelf over 3-5 jaar als S&OP analist/manager in een leidinggevende rol bij een bedrijf in de sport/voeding branche. Denk aan bedrijven als Nike, Adidas of Under Armour.

Verder in de toekomst wil ik graag op projectbasis gaan werken maar eerst wil ik hiervoor meer ervaring bij verschillende bedrijven opdoen zodat ik genoeg kennis heb.

Ben je nog betrokken bij de HvA, de opleiding Logistics, of bij een studievereniging?

Nee

Wat zou volgens jou een mooie gelegenheid/aanleiding zijn om als alumnus weer in contact te komen en een eventueel een bijdrage aan jouw voormalige opleiding te leveren? En vice versa!

Lastig om te zeggen maar misschien een project aan studenten voorzien uit jaar1/2.

Heb je misschien nog een tip of advies voor de huidige generatie Logistics studenten?

Zorg ervoor dat je zwakke punten juist probeert te verbeteren tijdens de studie. Beter falen met medestudenten naast je dan niets weten als je met je manager praat. Ben je bijvoorbeeld niet goed met Excel? Zorg dan dat je juist een opdracht op je neemt die te maken heeft met Excel zodat je deze skills verbetert. Ik zie op kantoor dat je zoveel voordeel uit Excel skills kan halen en bijna voor lul staat als je hier niet goed in bent.

En vooral : geniet van je tijd als student want voor je het weet is een 40 uur werkweek een doodnormale week voor jou.