Amsterdams Kenniscentrum voor Maatschappelijke Innovatie

Onderzoek Informele aanpak bij bezwaar in volle gang

25 sep 2018 11:50 | AKMI

In januari 2018 kreeg het lectoraat Legal Management 300.000 euro van de RAAK-publiek-subsidie voor het onderzoek Informele aanpak bij bezwaar. Inmiddels zijn er 5 docenten en 20 studenten bij 5 gemeenten in grootstedelijke Amsterdam volop aan de slag om de succesfactoren van de informele aanpak bij bezwaar te onderzoeken.

Het onderzoek Informele aanpak bij bezwaar bouwt voort op de methode uit het programma Prettig Contact met de Overheid. Deze methode kenmerkt zich door een informele en oplossingsgerichte werkwijze. De bezwaarmaker wordt gebeld en vervolgens uitgenodigd voor een informeel vervolggesprek. Het is dan mogelijk om het bezwaar tijdens dat gesprek op te lossen. Voor deze aanpak zijn mediation-achtige vaardigheden noodzakelijk.

De gemeenten die meedoen zijn: Alkmaar, Amstelveen/Aalsmeer, Amsterdam, Purmerend en Zaanstad. Deze gemeenten hebben de informele aanpak omarmd en willen deze verder uitwerken. Docent-onderzoekers hebben ieder een eigen gemeente onder hun hoede en begeleiden de studenten bij het onderzoek naar de succesfactoren van de informele aanpak. Bij HBO-Rechten zijn inmiddels voor tweedejaars studenten vakken ontwikkeld waarin de vaardigheden voor de informele aanpak centraal staan.