Hogeschool van Amsterdam

Studiekeuzetraject UvA-HvA

Kom je net van de middelbare school of heb je je mbo-4-diploma behaald en heb je nog geen studiekeuze gemaakt? Of ben je gestopt met je studie, heb je een tijdje gewerkt of gereisd en heb je behoefte aan begeleiding bij het maken van je (nieuwe) studiekeuze? Dan is het Studiekeuzetraject UvA-HvA iets voor jou.

Het Studiekeuzetraject UvA-HvA is geen opleiding, maar een begeleidingstraject van 3 maanden, waarbij je gedurende ongeveer 10 uur per week met een groep medestudenten en onder begeleiding van een keuzecoach werkt aan het maken van een bewuste studiekeuze. Het Studiekeuzetraject start in oktober en februari. 

 

logo van de uva en de hva

Tijdens het Studiekeuzetraject ga je actief aan de slag om een studiekeuze te maken. Het programma bestaat grofweg uit 3 onderdelen:

Groepsbijeenkomsten

Op één vaste dag per week kom je met je basisgroep (ca. 14 personen) bij elkaar. Je wisselt kennis en ervaringen uit, maakt plannen en voert opdrachten uit. Alle opdrachten hebben als doel om jezelf en je studiemogelijkheden te verkennen. Je kijkt waar jouw kwaliteiten en interesses liggen, welke ideeën je hebt over bepaalde opleidingen en wat er allemaal mogelijk is. Enkele maanden na afloop van het Studiekeuzetraject wordt een terugkomdag georganiseerd. Hierover word je tijdig geïnformeerd.

Individuele coaching

Tijdens het Studiekeuzetraject UvA-HvA heb je maximaal vier individuele gesprekken met je keuzecoach. Tijdens die gesprekken wordt ingezoomd op jouw persoonlijke keuzeproces. Jullie bespreken testuitslagen en je gedachtes en acties worden gestructureerd, waardoor je verder kunt met je studiekeuzeproces. Samen met je keuzecoach stel je een actieplan op, stel je dat plan als het nodig is bij en kun je het traject steeds meer toespitsen op jouw voorkeur. Zo werk je naar een passende keuze toe.

Ervaringsopdrachten

Tijdens het Studiekeuzetraject maak je op verschillende manieren kennis met het hoger onderwijs. Je bezoekt bijvoorbeeld open dagen. Je organiseert, indien nodig met hulp van de keuzecoach, meeloopdagen en interviews bij verschillende studies en beroepsbeoefenaars. Je gaat zelf op pad en wisselt je ervaringen uit met je medestudenten. Een zelfstandige, proactieve werkhouding is hierbij belangrijk. 

Het Studiekeuzetraject wordt voorafgegaan door een groepsintake met maximaal zes personen. Tijdens deze intake wordt bekeken of het traject aansluit bij jouw situatie en verwachtingen en of je motivatie voldoende is. Aan de hand van deze intake besluiten jij en de keuzecoach die de intake afneemt of het traject wel of niet geschikt voor je is. Aan het bijwonen van deze groepsintake zijn geen kosten verbonden. Nadat je samen met de keuzecoach hebt besloten dat je meedoet ana het traject ben je definitief aan gemeld en dien je de kosten voor deelname via automatische incasso te betalen. 

Aanpak

Het doel van alle studiekeuzetrajecten is om je bewuste keuzes te laten maken door een goede oriëntatie en zelfonderzoek. Voor het doorlopen van een effectief studiekeuzeproces zijn 3 factoren van belang:

 1.  Verken jezelf: als je een keuze wilt maken, is het belangrijk dat je een duidelijk beeld van jezelf hebt. Wie ben je? Wat kun je? Wat wil je?
 2. Verken de mogelijkheden: onderzoek de verschillende studierichtingen binnen het hoger onderwijs (hogescholen en universiteiten). Bekijk en ervaar eventueel ook je beroepsmogelijkheden. 
 3. Kom in actie: om jezelf en je mogelijkheden te verkennen, zul je actie moeten ondernemen. Door een concreet actieplan op te stellen en uit te voeren, kom je verder in je studiekeuzeproces. 

De kosten voor deelname aan het Studiekeuzetraject bedragen € 750,- voor studenten die gestudeerd hebben aan de HvA of UvA en € 1.250,- voor anderen. Wie het Studiekeuzetraject volgt, is niet meer officieel ingeschreven als student, maar kan wel gebruik maken van de studentenvoorzieningen van de HvA en UvA. Je verliest dus geen inschrijfduur, maar komt ook niet in aanmerking voor studiefinanciering of de daarbij behorende ov-jaarkaart. 

Het Studiekeuzetraject neemt per week ongeveer 10 uur in beslag. Je kunt het goed combineren met een bijbaan. Op die manier doe je zowel studie- als werkervaring op.

Kan je tussentijds stoppen of geld terug krijgen?

Je kunt niet tussentijds stoppen, tenzij er een geldige (bijvoorbeeld een medische) reden voor is.  

Na je inschrijving vul je een motivatieformulier in, daarna ga je naar een gezamenlijke intake. Nadat je bij deze intake samen met de keuzecoach hebt besloten om het traject te volgen ben je officieel aangemeld. Na deze intakedatum heb je 14 dagen bedenktijd. Tijdens deze 14 dagen kan je zonder opgave van de reden annuleren (stuur een e-mail). Let op: in het geval dat het traject in deze 14 dagen start, dien je toch 100% van de cursuskosten te betalen.

Na de 14 dagen bedenktijd gelden onderstaande HvA-regels wat betreft betaling van de cursuskosten:

 • Annulering tot 6 weken voor start van het traject: € 50,- betalen
 • Annulering 6 - 3 weken voor start van het traject: 50% betalen van de cursuskosten
 • Annulering 3 - 1 week voor start van het traject: 75% betalen van de cursuskosten
 • Annulering 1 week of minder voor start van het traject: 100% betalen van de cursuskosten
 • Annulering na start van het traject: 100% betalen van de cursuskosten

Op al onze leveringen zijn onze Algemene Voorwaarden (voor particulieren) van toepassing zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 34215054.

Het Studiekeuzetraject start op:

 • 9 oktober 2018 – 29 januari 2019 
 • 5 februari 2019 – 30 april 2019. 

Aanmelden

Klik hier om je aan te melden voor het Studiekeuzetraject oktober 2018 en februari 2019.

Ben je op zoek naar een kortere begeleiding, kijk dan bij de Keuze-3-daagse

Hieronder een aantal quotes van deelnemers (Studiekeuzetraject 2017-2018):

 • "Ik vind dit een heel goed traject. Je krijgt alle dingen mee die je nodig hebt bij het kiezen van een studie. Ik denk dat dit traject sowieso een groot aantal tips heeft gegeven die je de rest van je leven kunnen helpen om alles weer op een rijtje te krijgen." (Hjalmar)
 • "De persoonlijke gesprekken tijdens dit traject heb ik als erg behulpzaam ervaren, er wordt goed met je meegedacht. Wat ik vooral waardeer is de kritische reflectie van alle studiekeuzebegeleiders, hierdoor zal je dingen merken aan jezelf die je eigenlijk nooit echt doorhad". (Stijn)
 • "De meest positieve ervaringen zijn dat ik nu zekerheid heb wat betreft mijn keuze voor een studie". (Maarten)
 • "Waar ik ook tevreden mee was waren de individuele gesprekken, ik vond dat ik hier veel mee kon doen en het liet mij ook erg nadenken". (Sjors)
 • "Dit traject heeft me geleerd om buiten de comfortzone te stappen en meer open te staan voor andere dingen. Ook denk ik dat ik zonder dit traject niet zo vroeg al begonnen was met orienteren". (Jan)
 • "Ik heb onwijs veel aan dit traject gehad, zonder was ik denk ik nooit begonnen met het uitzoeken van wat ik nu wilde". (Josette).
 • "Dit traject werkt, dat is zeker, maar wel als je echt geen idee hebt wat je wil". (Joey).

Heb je vragen over het Studiekeuzetraject, dan kun je contact opnemen met Studiekeuzetrajecten UvA-HvA via:

Andere studiekeuzeactiviteiten

Ben je op zoek naar kortere studiekeuzebegeleiding? Kijk dan eens bij:

Keuze-3-daagse

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 18 juni 2018

Ervaringen van studenten