Kenniscentrum Techniek

Terugblik finale Amsterdam Circular Challenge

De Ceuvel als broedplaats voor circulaire ideeën!

16 jul 2015 00:00 | Faculteit Techniek

Zeven teams van gedreven studenten, waaronder HvA studenten, zijn aan de slag gegaan met circulaire economie-vraagstukken van de gemeente Amsterdam, Waternet, Alliander en Afval Energie Bedrijf. Tijdens een inspirerende sessie op de Ceuvel zijn de ideeën door de teams gepresenteerd. Van een designstoel van maai-afval tot het gebruik van mest- en keukenafval voor de productie van meelwormen om als dierenvoedsel te gebruiken. De studenten hebben de aanwezigen getrakteerd op frisse ideeën voor een toekomstig circulair Amsterdam.

In een gloeiende woonboot presenteerden de teams hun ideeën aan de jury en toehoorders. Dit mondde uit in een strijd waar de teams bikkelhard streden om de eerste plaats.

Foto: Roos Petersen

Team Ecoflow

Vraagstuk gemeente Amsterdam - nieuwe circulaire toepassingen voor bewoners met Living Lab in Buiksloterham als voorbeeld.

Hiervoor had team Ecoflow als oplossing een bouwmarkt voor tweedehands bouwmaterialen, waarbij voor de levering van de materialen gebruik wordt gemaakt van bestaande logistieke stromen. Volgens veldonderzoek van Ecoflow zou onder de zelfbouwers in Buiksloterham momenteel veel belangstelling zijn voor een circulaire bouwmarkt.

nvt

Team Ecoflow laat zien hoe het idee werkt.

Team Circular Square

De oplossing van Circular Square was een demonteerbare vloer genaamd ‘de vloer op’. Dit is een woonoplossing voor de nieuwbouw, waarbij  ook hier Buiksloterham als toneel voor inspiratie heeft gediend. ‘De vloer op’ is een woonoplossing waarbij vloeren en wanden op een manier zijn ontworpen dat het de nieuwe bewoner in staat stelt, zowel de inrichting als de infrastructuur van de woning op een eigen manier in te richten. Circular Square: ‘’Het circulaire aan dit systeem is dat de vloer of wand niet opengebroken hoeft te worden’’.

nvt

Studenten van Circular Square demonstreren de demonteerbare vloer.

Team Chaingers

Vraagstuk Alliander - oplossingen realiseren voor lokale productieketens.

Voor dit vraagstuk bedacht team Chaingers een oplossing dat marketingtechnisch in ieder geval sterk uit voeten kwam. Met babyvoeding genaamd ‘Hapje Amsterdam’ wil team Chaingers inspelen op de behoefte die er momenteel is naar vers en gezond voedsel. Zij willen hierbij de kinderdagverblijven inzetten als distributienetwerk.

nvt

De presentatie van Team Chaingers.

Team Foodminds

Vraagstuk Alliander - oplossingen realiseren voor lokale productieketens.

Foodminds had een interessante aanvulling op het bestaande ‘WeTailer’ platform. Zij willen een offline model aan het platform toevoegen. Het idee is om een pop-up foodtruck in te zetten en deze te laten rijden naar een centrale plek in de verschillende stadsdelen van Amsterdam, waar gekookt en gegeten kan worden door de buurtbewoners.

nvt

Een 'leuk' momentje tussen de jury en de studenten van team Foodminds.

Team Mokum Made

Vraagstuk Waternet – een aansprekend eindproduct van groen restafval.

Mokum Made had als idee om meubels van biokunststof te maken. Hiervoor hadden zij een stoel ontworpen en vervaardigd uit maai-afval. De ingrediënten van deze bio-stoel bestaan hoofdzakelijk uit restafval (planten). De planten worden verwerkt tot maaisel. Vervolgens wordt het maaisel schoongemaakt en met bindmiddel vermengd, waarna het in een mal geperst wordt, zodat er een plaatmateriaal onstaat. De platen worden vervolgens verzaagd tot meubilair. Op deze manier ontstaat er een lokaal product dat gemaakt is van lokale ingrediënten. Mokum Made: ‘’Fantastisch toch, om een stoel van Vondelparkgras te hebben’’.

nvt

Studenten van Mokum Made proberen de jury van het idee te overtuigen.

Team Circular Flow

Vraagstuk Waternet – een aansprekend eindproduct van groen restafval.

Met de ‘Biospot’ wil Circular Flow een iconisch product creëren. De ‘Biospot’ is een plek (speeltuin) waar de bewoners van Amsterdam op een educatieve manier leren over de herkomst en de circulaire levensduur van producten gemaakt uit biocomposieten. Aan de hand van een educatief programma willen de studenten van Circular Flow jong en oud informeren over wat er allemaal gedaan kan worden met biocomposiet. Op verschillende plekken in Amsterdam wil dit team de ‘Biospot inzetten’. Als voorbeeld lieten de studenten een schommel zien die vervaardigd is uit biocomposiet. Dit idee zou mooi aansluiten bij de toenemende vraag naar natuurlijkere speeltuinen.

nvt

Het idee van Circular Flow roept nieuwsgierige blikken op bij de juryleden.

Team Larven Lovers

Vraagstuk AEB - circulaire biomassa stromen in dierentuin Artis.

Artis produceert jaarlijkst zo’n 628 kiloton aan mest en 72 kiloton keukenafval. Volgens dit team studenten zou dit genoeg moeten zijn voor de productie van zo’n 230 ton aan meelwormen met een ruw geschatte waarde van een miljoen euro. Met dit idee zou Artis op jaarbasis miljoenen kunnen besparen op dierenvoeding. Aan de educatiezijde van dit idee hebben de studenten ook gedacht. Hiervoor hadden zij het ‘larvenhotel’ bedacht in de vorm van een kweekopstelling. Hiermee zou Artis haar bezoekers kunnen inlichten over hoe zij de larven inzetten en welke mogelijkheden er nog meer zijn voor de larven.

nvt

De 'kweekopstelling' van team Larven Lovers.

De uitslag

Plank Mokum Made is de grote winnaar van de Amsterdam Circular Challenge met de stoel van maai-afval. De jury: ‘De maatschappelijke en innovatieve impact van het project is erg goed. Wat betreft opschaalbaarheid is het een heel kansrijk project’.

nvt

De HvA was betrokken als partner van de Amsterdam Circular Challenge. Daarnaast maakte lector 'Technisch Innoveren & Ondernemen' van de HvA, Inge Oskam, deel uit van de vierkoppige jury.