Peter Weijs werd in 2009 benoemd tot lector Gewichtsmanagement. Hij bestudeert met name lichaamssamenstelling, energie- en eiwitbehoefte, optimalisering van voedingstherapie bij overgewicht, ondervoeding en (ernstige) ziekten. Oftewel: gewichtsmanagement. Effectieve, doelmatige en evidence-based diëtetiek vormt een rode draad in zijn onderzoek. Hij maakt deel uit van de Adviesgroep Amsterdamse Aanpak Gezondgewicht (AAGG) van de Gemeente Amsterdam en agendacommissie Urban Vitality van de Hogeschool van Amsterdam.
Na zijn studie Humane Voeding (MSc) aan de Wageningen Universiteit werkte Peter Weijs (1964) als promovendus korte tijd in de Verenigde Staten aan stofwisselingsstudies die gebruik maken van tracer-methodologie (University of Texas), waarna hij terugkeerde naar Wageningen. Hier rondde hij zijn promotie af over factoren die bepalend zijn voor de eiwitbehoefte (1993). Daarna was hij docent fysiologie in Wageningen en werkte hij als European Commission Marie Curie Fellow aan het Rowett Research Institute in Aberdeen.
In 1994 maakte hij de overstap naar Voeding en Diëtetiek bij de Hogeschool van Amsterdam. In die functie coördineerde hij afstudeeronderzoek van studenten en zette hij het Voedingslab op. De benoeming tot lector Gewichtsmanagement in 2009 was een logische stap.
Vanaf 2004 werkt hij tevens bij de sectie Diëtetiek en Voedingswetenschappen, afdeling Interne Geneeskunde bij het VU Medisch Centrum (en alliantie VUMC-AMC). Peter Weijs publiceert regelmatig in wetenschappelijke tijdschriften en vakbladen.
Sinds 2018 is Peter bij de VU benoemd ben tot hoogleraar Voeding en Beweging, met bijzondere aandacht voor Eiwit, en werkzaam in het Amsterdam UMC.
Op 22 februari 2012 sprak Peter Weijs zijn lectorale rede uit: Happy Feet, Food & Fat. Management van lichaamssamenstelling.
In de lectorale rede schetst Peter Weijs dat de hbo-opgeleide professional Voeding & Diëtetiek bij uitstek expert is op het gebied van gewichtsmanagement, hetgeen in onze welvarende wereld vanuit zowel preventief als curatief oogpunt steeds noodzakelijker wordt. Om onderzoek, onderwijs en praktijk up to date te houden is evidence-based werken van groot belang. Maar ook practice-based evidence moet niet worden onderschat, betoogt Weijs. De praktijk is immers zo gevarieerd dat grootschalig onderzoek daar niet altijd betrekking op heeft.
Bekijk de volledige lectorale rede hier.
Website lectoraat Gewichtsmanagement
McClave, S. A., & Weijs, P. J. (2015). Preservation of autophagy should not direct nutritional therapy. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, 18(2), 155-161.
Weijs, P. J., Looijaard, W. G., Beishuizen, A., Girbes, A. R., & Oudemans-van Straaten, H. M. (2014). Early high protein intake is associated with low mortality and energy overfeeding with high mortality in non-septic mechanically ventilated critically ill patients. Critical Care, 18(6), 701.
Klaasen D, Leistra E, Ozturk H, Weijs PJM Motivational Interviewing in de eerstelijnspraktijk. Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek. 12/2014; 69(6):26-27.
Weijs, P. J., Cynober, L., DeLegge, M., Kreymann, G., Wernerman, J., & Wolfe, R. R. (2014). Proteins and amino acids are fundamental to optimal nutrition support in critically ill patients. Crit Care.
Verreijen, A. M., Verlaan, S., Engberink, M. F., Swinkels, S., de Vogel-van den Bosch, J., & Weijs, P. J. (2015). A high whey protein–, leucine-, and vitamin D–enriched supplement preserves muscle mass during intentional weight loss in obese older adults: a double-blind randomized controlled trial. The American Journal of Clinical Nutrition, ajcn-090290.
ten Haaf, T., & Weijs, P. J. (2014). Resting Energy Expenditure Prediction in Recreational Athletes of 18–35 Years: Confirmation of Cunningham Equation and an Improved Weight-Based Alternative. PloS one, 9(10), e108460.
Leistra, E., Hospes, E. C., Ozturk, H., Tump, A. C., Bliekendaal, S., & Weijs, P. J. (2014). PP196-MON: Smart Goal Setting in Current Dietetic Practice in Primary Care in the Netherlands: Preliminary Observations of the Dieet Study. Clinical Nutrition, 33, S202
van der Scheuren, B., & Weijs, P., Ondervoeding bij ziekte. Pharmacie-online. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/272168139_Ondervoeding_bij_ziekte
De van der Schueren M, Weijs PJM (2014). Focus op spiermassa, niet op BMI. Synaps, 19 , 4-5.
De (H)eerlijke wereld van voeding en dietetiek., Chapter: Onderzoeksfase 2.0., Publisher: . Hogeschool van Amsterdam, Editors: Eds. Steenwinkel L, Kluiters M, pp.14-15
Weijs, P. J. (2014). Fundamental determinants of protein requirements in the ICU. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, 17(2), 183-189.
Ligthart‐Melis, G. C., Weijs, P. J. M., Te Boveldt, N. D., Buskermolen, S., Earthman, C. P., Verheul, H. M. W., ... & der Peet, D. L. (2013). Dietician‐delivered intensive nutritional support is associated with a decrease in severe postoperative complications after surgery in patients with esophageal cancer. Diseases of the Esophagus, 26(6), 587-593.
Hofsteenge, G.H., Chinapaw, M., & Weijs, P.J.M. (2014). Invloed programma Go4it op adolescenten met obesitas. Voeding Nu, 28 - 29
Weijs, P. (2014). Chapter: 2.4 Eiwitbehoefte in Zakboek Dietetiek, Publisher: VU University Press, Editors: Kruizenga H, Wierdsma N., pp.53-54
Weijs, P. (2014). Chapter: 2.2 Energiebehoefte volwassenen in Zakboek Dietetiek Publisher: VU University Press, Editors: Eds. Kruizenga H, Wierdsma N., pp.46-48
Weijs, P. J., Looijaard, W. G., Dekker, I. M., Stapel, S. N., Girbes, A. R., Oudemans-van Straaten, H. M., & Beishuizen, A. (2014). Low skeletal muscle area is a risk factor for mortality in mechanically ventilated critically ill patients. Crit Care, 18(1), R12.
Strack van Schijndel, R. J., Wierdsma, N. J., van Heijningen, E. M., Weijs, P. J. M. de Groot, S. D., Girbes, A. R. 'Fecal energy losses in enterally fed intensive care patients: an explorative study using bomb calorimetry'. In: Clin Nutr. 2006 Oct;25(5):758-64.
Langius, J. A. E., Bakker, S., Rietveld, D. H. F., Kruizenga, H. M., Langendijk, J. A., Weijs, P. J. M., & Leemans, C. R. (2013). Critical weight loss is a major prognostic indicator for disease-specific survival in patients with head and neck cancer receiving radiotherapy. British journal of cancer, 109(5), 1093-1099.
Weijs, P. J., & Wischmeyer, P. E. (2013). Optimizing energy and protein balance in the ICU. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, 16(2), 194-201.
Langius, J. A., & Weijs, P. J. (2014). Response to the letter to the editor “The use of oral nutritional supplements in patients with head and neck cancer receiving (chemo) radiotherapy”. Clinical Nutrition, 33(2), 369.
Langius, J. A., van Dijk, A. M., Doornaert, P., Kruizenga, H. M., Langendijk, J. A., Leemans, C. R., ... & Verdonck-de Leeuw, I. M. (2013). More than 10% weight loss in head and neck cancer patients during radiotherapy is independently associated with deterioration in quality of life. Nutrition and cancer, 65(1), 76-83.
Altenburg, T. M., Hofsteenge, G. H., Weijs, P. J., Delemarre-van de Waal, H. A., & Chinapaw, M. J. (2012). Self-reported screen time and cardiometabolic risk in obese dutch adolescents. PloS one, 7(12),
Stapel, S.N., Weijs, P.J.M., Girbes, A.R.J., & Beishuizen, A. (2012). Optimal nutrition in intensive care. Does gender matter? ICU management, 12 (3), 16-17
Verreijen, I. A., Blank, S., Tuinstra, J., & Weijs, P. J. M. (2012). Behandeling van ouderen met obesitas door de diëtist: een inventarisatie. Ned Tijdschr voor Voeding & Diëtetiek, 67, 5.
Van Bokhorst-de van der Schueren, M. A., Roosemalen M. M., Weijs P. J., Langius J. A. 'High waste contributes to low food intake in hospitalized patients'. In: Nutr Clin Pract. 2012 Apr;27(2):274-80.
Weijs, P. J. M., Sauerwein, H., Kondrup, J. 'Protein recommendations in the ICU: g protein/kg body weight
Weijs, P. J. M. Happy Feet, Food & Fat. Management van lichaamssamenstelling. HvA Publicaties, Amsterdam, 2012 (lectorale rede).
Langius, J., A., Kruizenga, H. M., Uitdehaag, B. M., Langendijk, J. A., Doornaert, P., Leemans, C. R., Weijs, P. J. M. 'Resting energy expenditure in head and neck cancer patients before and during radiotherapy'. In: Clin Nutr. 2012 Jan 23.
Weijs, P.J.M. (2012). Grotere rol voor onderzoek in curriculum, Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Dietetiek, 67 (4), 18 - 2
Weijs P. J. M., Stapel, S. N., de Groot, S. D., Driessen, R. H., de Jong, E., Girbes, A. R., Strack van Schijndel, R. J., Beishuizen, A. 'Optimal protein and energy nutrition decreases mortality in mechanically ventilated, critically ill patients: a prospective observational cohort study'. In: JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2012 Jan;36(1):60-8.
Wierdsma, N. J., Weijs, P. J. M., van Bokhorst-de van der Schueren, M. A. E. 'Diarree als maat voor malabsorptie. Een prospectieve observationele studie naar malabsorptie en voedingsbalans op de intensive care'. In: NTVD 2012;67(1):S1-S8.
Wierdsma, N. J., Peters, J. H., Weijs, P. J. M., Keur, M. B., Girbes, A. R., van Bodegraven, A. A., Beishuizen, A. 'Malabsorption and nutritional balance in the ICU - faecal weight as a biomarker: a prospective observational pilot study'. In: Crit Care. 2011 Nov 9;15(6):R264.
Weijs, P. J. M. 'Hypermetabolism, is it real? The example of amyotrophic lateral sclerosis'. In: J Am Diet Assoc. 2011 Nov;111(11):1670-3.
Weijs, P. J. M., Kool, L. M., van Baar, N. M., van der Zee, S. C. 'High beverage sugar as well as high animal protein intake at infancy may increase overweight risk at 8 years: a prospective longitudinal pilot study'. In: Nutrition Journal 2011;10:95.
De Beer, M., Timmers, T., Weijs, P. J. M., Gemke, R. J. B. J. 'Validation of total body water analysis by bioelectrical impedance analysis with deuterium dilution in (pre)school children'. In: e-SPEN, The European e-Journal of Clinical Nutrition and Metabolism 2011;6(5):e223-e226.
Leistra, E., Willeboordse, F., van Bokhorst-de van der Schueren, M. A., Visser, M., Weijs, P. J. M., Haans-van den Oord, A., Oostenbrink, J., Evers, A. M, Kruizenga, H. M. 'Predictors for achieving protein and energy requirements in undernourished hospital patients'. In: Clin Nutr 2011; 30: 484-489.
Weijs, P. J., Leistra, E., Schipper, M., Oostenbrink, J., & Kruizenga, H. M. (2011). OP050 ACHIEVING PROTEIN AND ENERGY TARGETS IN MALNOURISHED HOSPITALIZED PATIENTS ON DAY 4 OF ADMISSION IMPROVES LENGTH OF HOSPITAL STAY. Clinical Nutrition Supplements, 6(1), 21.
Hofsteenge, G. H., Chinapaw, M. J., Delemarre-van de Waal H. A., Weijs, P. J. M. 'Validation of predictive equations for resting energy expenditure in obese adolescents'. In: Am J Clin Nutr 2010;91:1244-1254.
Ozturk, H., Zijlstra, H., & Weijs, P.J.M. (2010). Werkwijze diëtist. NVD nieuws, 12, 5
Weijs, P. J. M., Vansant, G. A. 'Wisdom of crowds or wisdom of the few? How to improve estimations of energy needs in clinical practice' (Letter to the editor). In: Clin Nutr. 2010;29:695-696
Weijs, P. J. M., Vansant, G. A. 'Validity of predictive equations for resting energy expenditure in Belgian normal weight to morbid obese women'. In: Clin Nutr. 2010 Jun;29(3):347-51.
Van den Hoven, A., Spijker, J., Reitsema, J., Ambergen, A.-M., Weijs, P. J. M. 'Ontwikkeling en validatie van een formule voor het energiegebruik in rust van sporters'. In: Voeding NU 2010;(6):27-30.
Leibbrandt AJ, Kiefte-de Jong JC, Hogenelst MH, Snoek FJ, Weijs PJ: Effects of the PRo-active Interdisciplinary Self-MAnagement (PRISMA, Dutch DESMOND) program on dietary intake in type 2 diabetes outpatients: a pilot study. Clin Nutr 2010, 29:199-205
Hulshof, P., Weijs, P. J. M. Bio-impedantiemeting in de eerste lijn: geschikt of ongeschikt?' In: Ned Tijdschr voor Voeding & Diëtetiek 2010;65(1):26-27.
Sikkes, M. E., Kooistra, M. P., Weijs, P. J. M. 'Improved nutrition after conversion to nocturnal home haemodialysis'. In: J Ren Nutr. 2009 Nov;19(6):494-9.].
Strack van Schijndel, R. J., de Groot, S. D., Driessen, R. H., Ligthart-Melis, G., Girbes, A. R., Beishuizen, A., Weijs, P. J. M. 'Computer-aided support improves early and adequate delivery of nutrients in the ICU'. In: Neth J Med. 2009 Nov;67(11):388-93.
Leistra, E., Neelemaat, F., Evers, A., van Zandvoort, M. W., Weijs, P. J. M., van Bokhorst-de van der Schueren, M. A., Visser, M., Kruizenga, H. M. 'Prevalence of undernutrition in Dutch hospital outpatients'. In: Eur J Int Med 2009 Sep;20(5):509-13.
Weijs, P. J. M., Kruizenga, H. M. 'Wat is de energiebehoefte van mijn patiënt?' Ned Tijdschr Voeding en Dietetiek 2009;64(5) s1-s8.
Strack van Schijndel, R. J., Weijs, P. J. M., Koopmans, R. H., Sauerwein, H. P., Beishuizen, A., Girbes, A. R. 'Optimal nutrition during the period of mechanical ventilation decreases mortality in critically ill, long-term female patients: a prospective observational cohort study'. In: Crit Care 2009 Aug 11;13(4):R132.
Hofsteenge, G. H., Chinapaw, M. J., Weijs, P. J. M., van Tulder, M. W., Delemarre-van de Waal, H. A. 'Go4it; study design of a randomised controlled trial and economic evaluation of a multidisciplinary group intervention for obese adolescents for prevention of diabetes mellitus type 2'. In: BMC Public Health 2008;8(1):410.
Weijs, P. J. M. 'Validity of predictive equations for resting energy expenditure in US and Dutch overweight and obese class I and II adults younger than 65 y'. In: Am J Clin Nutr 2008;88(4):959-70.
De Roos, N. M., Weijs, P. J. M. 'Implementatie van evidence-based diëtetiek in de praktijk'. In: Fomer-Boon, M., van Duinen, J. J., eds. Evidence Based Dietetiek, Elsevier, Houten: 2008, 106-115.
De Roos, N. M., Weijs, P. J. M. 'Evidence-based diëtetiek: stap voor stap'. In: Fomer-Boon, M., van Duinen, J. J., eds. Evidence Based Dietetiek, Elsevier, Houten: 2008, 22-42
Hofsteenge, G. H., Weijs. P. J. M., Wagenaar, K., Chinapaw, M. J. M., Delemarre-van de Waal, H. A. 'Eerste bevindingen van het groepseducatieprogramma Go4it voor adolescenten met overgewicht en obesitas'. In: Ned Tijdschr Geneeskd 2008;152:1628-1632.
Weijs, P. J. M. 'Als er geen evidence is, dan moeten we zorgen dat die er komt. Docent in beeld'. In: Ned Tijdschr Voeding en Dietetiek 2008;63(1):34.
Weijs, P. J. M., Kruizenga, H. M., van Dijk, A. E., van der Meij, B. S., Langius, J. A., Knol, D. L., Strack van Schijndel, R. J., van Bokhorst-de van der Schueren, M. A. 'Validation of predictive equations for resting energy expenditure in adult outpatients and inpatients'. In: Clin Nutr. 2008 Feb;27(1):150-7.
De Roos, N. M., Weijs, P. J. M. 'Evidence-based diëtetiek: principes en werkwijze'. In: Fomer-Boon M, van Duinen JJ, eds. Evidence Based Dietetiek. Elsevier, Houten: 2008, 13-21.
Weijs PJM, et al. Validation of predictive equations for resting energy expenditure in adult outpatients and inpatients. Clin Nutr (2007),
Strack van Schijndel, R. J., Weijs, P. J., Sauerwein, H. P., de Groot, S. D., Beishuizen, A., & Girbes, A. R. (2007). An algorithm for balanced protein/energy provision in critically ill mechanically ventilated patients. e-SPEN, the European e-Journal of Clinical Nutrition and Metabolism, 2(4), 69-74.
Strack van Schijndel, R. J. M., Weijs, P. J. M., Koster, C., Bissumbhar, A., Melis, G. C., Girbes, A. R. J. 'A closer look at enterally delivered nutrition in the ICU; what you see is not what they get'. e-SPEN, the European e-Journal of Clinical Nutrition and Metabolism 2007:2:1
Weijs, P. J. M., Bakker M. I., Korver, K. R., van Goor Ghanaviztchi, K., van Wijnen, J. H. 'Dioxin and dioxin-like PCB exposure of non-breastfed Dutch infants'. In: Chemosphere. 2006 Aug;64(9):1521-5.
Sluik, D., Struijk-Wielinga, G. I., Vlieland, F. M., de Mutsert, R., Weijs, P. J. M. 'Visolie ook goed voor de nieren? Het effect van EPA bij de behandeling van patiënten met nierinsufficiëntie: literatuurstudie en praktische handleiding'. In: Nederlands Tijdschrift voor Diëtisten 2006;61(3):80-85.
Weijs, P. J. M., Korver, K. R., Bakker, M. I., van Wijnen, J. H. Blootstelling van zuigelingen aan dioxinen en PCBs via de voeding. Onderzoeksrapport voor Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport' (grant nr 3989 83-01), 28 januari 2005 (samenwerking met RIVM Bilthoven, GG&GD Amsterdam).
Weijs, P. J. M. Voedselconsumptie van Marokkaanse zuigelingen, gericht op inname van micronutriënten vitamine D en calcium. Onderzoeksrapport voor ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Directie Voeding en Gezondheidsbescherming (VGB/VL 2438840; 495790-03), 1 december 2004.
Hofhuis, A., Zuur, A. L., Panis, C. J. G., Weijs, P. J. M., Kruizenga, H. M. 'Antioxidanten bij radiotherapie: een literatuuronderzoek naar de invloed van hoge doseringen antioxidanten op de effectiviteit en op de bijwerkingen van radiotherapie'. In: Nederlands tijdschrift voor diëtisten 2004;59(4):86-91.
Weijs, P. J. M., van Wijnen, J. H. Visconsumptie en blootstelling aan dioxinen en PCBs van sportvissers. Onderzoeksrapport voor Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (grant nr 443075-02), 3 oktober 2003 (samenwerking met GG&GD Amsterdam, RIVM Bilthoven, RIVO IJmuiden, ministerie van VWS).
Lobley, G. E., Weijs, P. J. M., Connell, A., Calder, A. G., Brown, D. S., Milne, E. 'The fate of absorbed and exogenous ammonia as influenced by forage or forage-concentrate diets in growing sheep'. In: Br J Nutr. 1996 Aug;76(2):231-48.
Weijs, P. J. M., Calder, A. G., Milne, E., Lobley, G. E. 'Conversion of [15N]ammonia into urea and amino acids in humans and the effect of nutritional status'. In: Br J Nutr. 1996 Oct;76(4):491-9.
Weststrate, J. A., Weijs, P. J. M., Poortvliet, E. J., Deurenberg, P., Hautvast, J. G. 'Diurnal variation in postabsorptive resting metabolic rate and diet-induced thermogenesis'. In: Am J Clin Nutr. 1989 Nov;50(5):908-14.
Weijs, P. J. M., Schreurs, V. V. A. M., Maas, M. I. M. 'Meal frequency and diurnal leucine oxidation in mature rats'. In: J Animal Physiol Animal Nutr 1995;74:131-6.
Weijs, P. J. M., Schreurs, V. V., Grooten, H. N. 'Meal feeding and leucine utilization in pregnant rats'. In: Br J Nutr. 1995 Feb;73(2):253-8.
Weijs, P. J. M., Schreurs, V. V., Koopmanschap, R. E., Grooten, H. N., Schoonman, A. T., Boekholt, H. A. 'Effects of acute and chronic level of protein supply on metabolic leucine utilization in growing and mature rats'. In: Br J Nutr 1993 Jul;70(1):117-25.
Schreurs, V. V., Boekholt, H. A., Koopmanschap, R. E., Weijs, P. J. M. 'The metabolic utilization of amino acids: potentials of 14CO2 breath test measurements'. In: Br J Nutr. 1992 Mar;67(2):207-14.
Weststrate, J. A., Weijs, P. J. M., Poortvliet, E., Deurenberg, P., Hautvast, J. G. 'Lack of a systematic sustained effect of prolonged exercise bouts on resting metabolic rate in fasting subjects'. In: Eur J Clin Nutr. 1990 Feb;44(2):91-7.
Maas, I. A. M., Schreurs, V. V. A. M., Weijs, P. J. M., Frings, M., Acker, B. A. C., Boekholt, H. A., Koopmanschap, R. E. 'Combined effects of dietary restrictions and physical activity on amino acid utilization in rats'. In: Neth J Agric Sci 1989;37:263-268.