Centre of Expertise Urban Vitality

Mensen In Beweging (MIB)

Amsterdammers bewegen naar een gezondere levensstijl

Het is hoog tijd om Amsterdam gezonder te maken. Maak kennis met Mensen in Beweging. In dit thema onderzoeken we hoe we risicogroepen in Amsterdam kunnen aansporen om gezonder te leven. De focus ligt daarbij niet alleen op meer bewegen en voeding, maar ook op de rol van persuasive technology: creatieve technologie die ons gedrag op een slimme manier verandert.

De output van de onderzoeksprojecten kan veel betekenen voor professionals van de toekomst. De fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten, docenten lichamelijke opvoeding, diëtisten en technologische talenten van morgen.

Gemiddelde Amsterdammer ongezonder dan gemiddelde Nederlander

In 2012 toonde de Gezondheidsmonitor van de GGD Amsterdam aan dat de gemiddelde Amsterdammer ongezonder is dan de gemiddelde Nederlander. Reden om in actie te komen dus. Want de inwoners van onze hoofdstad hebben vaker een chronische aandoening, vaker overgewicht en leven over het algemeen een stuk ongezonder dan de rest van ons land.

Grootste problemen

Ongezond Amsterdam kent drie belangrijke oorzaken. Ten eerste hebben de risicogroepen in de stad, zoals kwetsbare ouderen, niet alle middelen om gezond te leven. Ten tweede staren veel van de huidige professionals zich blind op hun eigen kennisgebied. Zo maken veel therapeuten nauwelijks of geen gebruik van persuasive technology en werken zij nog onvoldoende samen. En ten derde wordt er te weinig gekeken naar de combinatie van voeding én beweging. Onderzoek – en een aanpak - waarbij alles samenkomt – bewegen, voeding en technologie – komt nauwelijks voor.

Mensen in Beweging richt zich op inwoners die wel wat hulp kunnen gebruiken bij hun vitaliteit. Denk daarbij aan:

  • Amsterdamse kinderen met overgewicht;
  • mensen met een chronische ziekte of beperking;
  • kwetsbare ouderen die thuis wonen;
  • mensen die (bijvoorbeeld door ziekenhuisopname) minder goed functioneren.

Deze inwoners van Amsterdam worden vooral benaderd via patiëntenorganisaties. Mensen in Beweging heeft – naast onderzoekers – ook studenten van de HvA gekoppeld aan deze organisaties, zodat zij actief betrokken worden bij het onderzoek.

Verder richt het thema zich natuurlijk ook op de mensen die deze kwetsbare groepen kunnen helpen. Zorgprofessionals die gespecialiseerd zijn in bewegen zoals fysiotherapeuten en ergotherapeuten.

Met Mensen in Beweging worden drie kennisgebieden aan elkaar gekoppeld:

  • voldoende en verantwoord bewegen;
  • goede voeding;
  • gedragsbeïnvloeding, bijvoorbeeld met behulp van creatieve technologieën.

Om Amsterdam gezond te krijgen, moeten deze 3 kennisgebieden op een interdisciplinaire manier samenwerken. Onderzoekers, professionals en studenten moeten hun kennis en expertise meer met elkaar delen. Zodat zij vanuit deze gezonde driehoek nieuwe producten en werkwijzen ontwikkelen waarmee risicogroepen worden gestimuleerd om meer te bewegen en om gezonder te leven.

Mensen in Beweging bestaat uit 8 lectoraten verdeeld over 3 faculteiten:

  • Bewegen, Sport en Voeding
  • Digitale Media en Creatieve Industrie
  • Gezondheid

Projecten uit het hart van de driehoek

Om Amsterdammers in beweging te krijgen, zetten we veel verschillende projecten op. Elk project is gebaseerd op minimaal twee aspecten van de gezonde driehoek. Op die manier versterken we constant de kennis van de driehoek. Een mooi voorbeeld van een onderzoek is Better in, Better out, voor cardiochirurgische patiënten.

In de loop van de tijd zetten we steeds meer projecten op vanuit het hart van de driehoek. Zodat bewegen, voeding en creatieve technologie dichter bij elkaar komen.

Mensen in Beweging kent 4 inhoudelijke aandachtsgebieden (werkpakketten) die samen bijdragen aan het overkoepelende doel: Amsterdammers in beweging krijgen.

Aandachtsgebieden

  • Onderzoek
  • Kwaliteitsbevordering praktijkgericht onderzoek
  • Interactie en doorwerking naar het onderwijs
  • Interactie en doorwerking naar de praktijk

Lees meer over de 4 aandachtsgebieden

Gepubliceerd door  Urban Vitality 11 april 2023