HvA United

Proef met bijverdienen in de bijstand is een succes

2 dec 2021 12:06 | Centre for Economic Transformation

Sinds 2018 loopt er in Amsterdam een proef met bijverdienen in de bijstand. De bijverdienpremie is onderdeel van het Amsterdams Experiment met de Bijstand (2018-2021). Van de deelnemers aan de proef stromen er steeds meer uit. Daarom kondigde de gemeente onlangs aan de proef met twee jaar te verlengen. De HvA doet binnen het experiment onderzoek naar wat de bijverdienpremie betekent voor de bijstandsgerechtigden.

De bijstandsproef startte in 2018 met een groep van ca 5000 mensen. Binnen die groep bleken twee keer zoveel mensen te zijn gaan werken als in een vergelijkbare groep die niet deelnam aan het experiment. De bijverdienpremie ‘beloont werken, versterkt de bestaanszekerheid van mensen en het leidt tot een hogere uitstroom uit de bijstand.’, zegt verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken).

Het onderzoek naar het Amsterdams Experiment van de Bijstand door HvA ism de UvA geeft onder meer inzicht in welke vormen van begeleiding bijdragen aan het welzijn en de participatie van bijstandsgerechtigden. Jaarlijks interviewen HvA-studenten en onderzoekers en externe interviewers circa 750 bijstandsgerechtigden. Op 1 maart 2021 eindigde het experiment. Het onderzoek loopt nog een jaar door tot eind 2022.

De maatregel ‘bijverdienen in de bijstand’ wordt nu verlengd tot en met 31 december 2023.