Hogeschool van Amsterdam

HvA United

Tentoonstelling: Post uit de vergetelheid

Aangrijpende expositie over post uit WOll

Tentoonstelling

De Nederlands-Duitse reizende tentoonstelling “Waarom schrijf je me niet” gaat over vijf mensen tijdens hun leven voor en tijdens WOII. We volgen hen door Duitsland, Nederland, de kampen en getto’s in Polen tot aan hun dood of bevrijding.

18 maart - 7 mei Centrale Hal Kohnstammhuis

In de tentoonstelling staan vijf slachtoffers centraal. Brieven en dagboeken van een Joods meisje, Wanda Verduin, laten zien wat de anti-Joodse maatregelen van de nazi’s voor haar en haar familie betekenden. Wanda stierf in Auschwitz. Jules Schelvis overleefde op miraculeuze wijze. Hij slaagde er vanuit een getto in Polen in familieleden te laten weten dat hij nog leefde. Dit in tegenstelling tot zijn vrouw en schoonouders, die in vernietigingskamp Sobibor werden vermoord.

De derde hoofdpersoon is een verzetsman, Nico Peeters. Wij volgen zijn tocht door concentratiekampen in Nederland en Duitsland. Van zijn familie aan hem en vice versa zijn veel brieven bewaard gebleven. Nico bezweek vlak voor de bevrijding in Dachau aan tyfus.
Nieuw in de tentoonstelling is het verhaal van Wolfgang Maas, een Joodse jongen, die in 1936 op 16-jarige leeftijd uit Duitsland naar Winterswijk vlucht en daar een paar jaar later verkering krijgt met Thea Windmuller. Dagboeken van Thea en brieven van Wolfgang vertellen over hun liefde, de vervolging, hun onderduik en ondergang.

De expositie laat zien hoe hun privacy en identiteit werd afgenomen, dat zij geen idee hadden wat hen te wachten stond en geen mogelijkheid hadden aan hun lot te ontkomen. In de tentoonstelling wordt ingegaan op de vraag welke betekenis hun verhaal over heeft voor nu. Dit wordt gedaan door vier vertellers die in korte films en in een stemhokje actuele dilemma’s voorleggen over privacy, communicatie, censuur en over vluchten. Toen en nu.

Gepubliceerd door  FLOOR Floor12 maart 2019