HvA Pride pakt uit met lustrum op Paarse Vrijdag

30 nov 2023 10:16 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Vijf jaar geleden is HvA Pride opgericht, een community van de hogeschool waar iedereen welkom is die zich verbonden voelt met de LHBTQIA+ -gemeenschap. Oprichters Kiek Vellinga en Richard van der Veen, beiden docent, hebben er alles aan gedaan om HvA Pride tot een hechte community te maken, en dat is gelukt. Op Paarse Vrijdag, 8 december a.s., viert HvA Pride haar jubileum op de plek waar het in 2018 allemaal begon: Café Fest. Kiek Vellinga en Richard van der Veen blikken terug op een bewogen en bijzondere tijd.

Fotograaf: Laurens Nieuwendijk

Zelf gemist in studententijd

Richard van der Veen, docent en stonecoördinator Creatief Ondernemen in de Stad, stond aan de wieg van HvA Pride: “In aanloop naar Coming Out Day 2018 hing ergens op school een regenboogvlaggetje. Ik weet nog dat ik het toen sympathiek vond dat er iemand aan die dag had gedacht. Zo raakte ik met Kiek (Vellinga red.) erover in gesprek dat het tijd was voor een eigen Pride op de hogeschool. Want als er iets is dat wijzelf hebben gemist in onze studententijd, dan is het wel een positieve representatie. Contact met mensen die hetzelfde dachten, die hetzelfde hadden meegemaakt. Ik kon me nergens in herkennen.”

Een vliegende start

Kiek Vellinga, docent en coach bij HBO-ICT, vertelt over de allereerste bijeenkomst: “Als aftrap organiseerden we op Paarse Vrijdag samen met het HvA-platform Inclusie een borrel. Onze faculteit (FDMCI) wilde de kosten wel voor haar rekening nemen. Ik ontwierp een poster, stampte een Instagrampagina uit de grond en drukte flyers om uit te delen in de verschillende gebouwen. We hadden geen idee wat we konden verwachten. Binnen een kwartier stond de hele tent vol; zeker honderd mensen hadden hun weg naar Café Fest gevonden. Het was duidelijk: de behoefte was groot. ”

On- en offline community

Het begon met het idee van samenkomen. En waar Kiek Vellinga en Richard van der Veen eerst dachten dat zo’n community vooral voor studenten nodig was, merkten ze dat juist ook collega’s zich gesterkt voelden door HvA Pride. Sommigen durfden vanaf toen pas voor het eerst openlijk uit te komen voor hun geaardheid.

Al snel werden er keycords ontwikkeld die studenten en docenten konden dragen. Vellinga: “Dat had ook echt effect. Collega’s merkten dat studenten soms wat langer bleven plakken en vroegen naar het keycord. Zo werd het een mooi middel voor gesprek.” Naast offline evenementen, hebben de opricjhters ook online het nodige opgetuigd. Zoals game nights en het besloten online forum Discord, waar leden in aparte ruimtes met elkaar kunnen kletsen over bepaalde thema’s.

Vellinga: “Sommige studenten voelen zich nog niet prettig om naar een live borrel te komen. Juist deze studenten vormden voor ons eerst een blinde vlek. Gelukkig weten zij elkaar wel online te vinden. Er zijn zelfs hechte vriendengroepen op die manier ontstaan. Het is fantastisch om te horen dat ook deze studenten aansluiting vinden en zich thuis voelen.”

Fotograaf: Laurens Nieuwendijk

Pride University en een boot op de Canal Parade

“Toen we begonnen was het een grote droom om mee te kunnen varen met de Canal Parade tijdens Pride Amsterdam", vertelt Van der Veen. "In 2019 hebben we samen met de VU, UvA en InHolland Pride University opgestart. Inmiddels is het ROC van Amsterdam daar bijgekomen. We organiseren een week lang lezingen en als klap op de vuurpijl hebben we een boot tijdens de Parade."

Diepere gesprekken

Gaandeweg signaleerden de oprichters ook dat er behoefte was aan diepgaandere gesprekken. Zo ontstond HvA Pride BITES; avonden waarbij studenten en docenten hun verhaal delen, telkens met een ander LHBTQI+ gerelateerd thema. Nog een wapenfeit zijn de genderneutrale toiletten die in 2021 werden geopend in het Wibauthuis. Vellinga: “Studenten kwamen hier zelf mee. Een non-binair persoon moest elke keer de sleutel aan de conciërge vragen om naar het toilet te kunnen. En daarna weer terugbrengen, soms allemaal tijdens college. Inmiddels is er in ieder schoolgebouw een aantal genderneutrale toiletten waar iedereen zich prettig voelt.”

Nog werk aan de winkel

Maar de drijvende krachten achter HvA Pride zitten nooit stil. Sterker nog, de weinige tijd die ze hebben, besteden ze volledig aan HvA Pride. Er is nog genoeg werk aan de winkel, zo blijkt. Vellinga: “Het zou bijvoorbeeld heel erg fijn zijn als lesmateriaal minder gegenderd is. Het mag echt wel neutraler. Als je bijvoorbeeld in een studiehandleiding al voor het meervoud kiest in plaats van hij of zij, voelt iedereen zich aangesproken.”

Ook in hun eigen lessen proberen Kiek en Richard een voorbeeld te zijn. Vellinga: “Ik stel mezelf altijd persoonlijk voor en vertel ik dat ik ben getrouwd met een vrouw. En we hebben nu een inclusievere lijst met namen: de pronouns van studenten staan erbij, maar ook hoe je hun naam uitspreekt.” Van der Veen: “Ik vind het ook heel tof om te zien dat we tegenwoordig worden aangehaald in vacatureteksten van de HvA. We hebben echt iets neergezet en dat is heel cool.”

Het meest trots zijn de oprichters op de impact die ze op individueel niveau maken. Richard van der Veen: “We hebben ooit voor een student die in een onveilige thuissituatie zat een nieuwe plek gevonden. Diegene kwam ons persoonlijk bedanken, dan smelt ik.” Kiek Vellinga vult aan: “Veel alumni komen nog steeds naar de borrels, we hebben zichtbaar levens veranderd. Dat is waanzinnig om te zien.”

Best practice

Niet gek dat HvA Pride anno 2023 als best practice wordt gezien door andere onderwijsinstellingen. Door de jaren heen weten organisaties en andere faculteiten van de HvA hen steeds beter te vinden. Vellinga: “Als we de tijd zouden hebben, zouden we met liefde het hele land doorgaan. We hebben het wiel tenslotte uitgevonden. Het is zo jammer dat we ook vaak nee moeten verkopen.”

Mijlpaal: 5 jaar HvA Pride

Maar nu is het eerst tijd voor feest! HvA Pride viert dit jaar haar lustrum en pakt groots uit op vrijdag 8 december, Paarse Vrijdag. Café Fest wordt die dag omgetoverd tot een paars walhalla. Er is een doorbitch, een photobooth en een DJ. En er zijn limited edition HvA Pride x Café Fest-sjaals voor de eerste 50 bezoekers. Het belooft een viering van diversiteit, inclusie en verbondenheid vanuit de HvA te worden. Markeer ‘m in de agenda!

Evenementgegevens

Datum: Vrijdag 8 december 2023
Tijd: 16:00 - 19:00
Locatie: Café Fest, Wibauthof 1, Amsterdam

Ieder jaar kleuren scholen op de tweede vrijdag in december paars om aandacht te vragen voor de LHBTQIA+-community. Ook medewerkers en studenten van de HvA worden aangemoedigd om paars te dragen als teken van solidariteit met de regenbooggemeenschap en om bewustzijn te creëren over de uitdagingen waarmee deze gemeenschap te maken heeft. Als medewerker van de HvA zijn er ook andere manieren om bij te dragen aan een meer inclusieve HvA. Check deze video:

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien