Hogeschool van Amsterdam

HvA trekt Valérie Lamontagne aan als lector Fashion

22 feb 2018 11:00 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) heeft de Canadese dr. Valérie Lamontagne benoemd tot lector bij de onderzoeksgroep Fashion Research and Technology aan het Amsterdam Fashion Institute (AMFI). Lamontagne gaat deze maand aan de slag bij het lectoraat dat verbonden is aan de faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie, en zal dit jaar naar Nederland verhuizen. De HvA is verheugd over haar komst.

De ontwerper van draagbare mode, curator en onderzoeker brengt een hoop kennis mee naar het lectoraat, waar verschillende expertises samenkomen. Zo vinden onderzoek en innovatie in een multidisciplinaire setting plaats: van virtueel en industrieel design tot human movement science en van filosofische tot historische kaders. Lamontagne zal onder meer onderzoek gaan doen naar de creatieve wijze waarop technologische ontwikkelingen op de mode kunnen worden toegepast. Het gaat bijvoorbeeld om nieuwe vormen van fabricage en constructie, ‘intelligente stoffen’ en andere technologieën die zich op de toekomst van de retail en marketing richten.

Fashiontech technologieën

Lamontagne houdt zich voornamelijk bezig met het ten volle benutten van opkomende technologieën, om zodoende nieuwe platforms te creëren voor draagbare mode. “Daarbij richt ik me op de zogenoemde fashiontech technologieën, die op de huidige materiële en sociale kaders van gebruik, fabricage en esthetiek kunnen worden toegepast.”

Bulk aan ervaring

De HvA haalt met de komst van dr. Lamontagne een bulk aan ervaring en internationale contacten in huis. De ontwerper behaalde vorig jaar haar PhD in ‘Performative Wearables: Bodies, Fashion and Technology’ aan de Concordia University in Montreal. Daar was ze adjunct-professor in Design and Computation Arts. Lamontagne is bovendien de oprichter en ontwerper van 3lectromode: een label met draagbare items waarin vooruitstrevende, technologische toepassingen centraal staan. Tevens is ze de bedenker en directeur van het Fashiontech Festival in Montreal.

Voor de nieuwe lector is Nederland geen onbekend terrein. Lamontagne reist de hele wereld over om op congressen en exposities over haar vakgebied te spreken, en streek al eerder in ons land neer. Zo maakte ze in 2014 deel uit van de expositie ‘The Future of Fashion is Now’ in het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen. Eerder woonde ze in 2011 kort in de Maasstad, waar ze bij V2_ Instituut voor de instabiele media onderzoek deed voor haar PhD.

Verbinding tussen onderzoek en onderwijs

Het AMFI kijkt uit naar de samenwerking met Lamontagne. “We zijn opgetogen dat ze ons team komt versterken en we zien ernaar uit om met haar samen te werken, zodat we onderzoek en onderwijs op innovatieve en creatieve wijze met elkaar kunnen verbinden”, aldus directeur Irene Sparreboom.