Hogeschool van Amsterdam

Afzien tijdens SweatShop van AMFI

28 nov 2017 11:20 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Wie de naaizaal op de derde verdieping van het AMFI-gebouw betreedt, komt de komende dagen in een heuse, zogenoemde SweatShop terecht. Nog tot en met woensdag loopt het project “AMFIP” waarmee de modeopleiding van de Hogeschool van Amsterdam lopendebandwerk simuleert.

Tweedejaarsstudenten Fashion & Management willen op die manier meer bewustzijn creëren: waar komt je kleding vandaan? In arme landen staan veel kledingfabrieken waar mensen onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken.

Eentonig en zwaar werk

Maandagochtend kregen de 115 studenten die aan de SweatShop deelnemen bij binnenkomst een nummer opgeplakt; tijdens het project worden ze ook als nummer behandeld. Daarnaast mogen ze nauwelijks eten en drinken, en slechts eenmaal naar het toilet. Elke student vervult één taak, zoals knippen, naaien of strijken. Isabelle Heere (21) verwacht dat het zwaar gaat worden. “Voorbereid hebben we ons eigenlijk niet. Je doet de hele dag maar een ding. Het zal vast eentonig en zwaar worden.”

Goede doel als houvast

De studenten maken onder meer honderd rugtassen voor het goede doel ‘Because We Carry’. De tassen worden via hen gedoneerd aan vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos. Pauline den Hartog (21) houdt tijdens de SweatShop de tijden bij zodat iedereen op schema blijft en de honderd tasjes na drie dagen werken ook afkomen. “We werken voor een goed doel en dat geeft mij de drive om door te gaan. Want het zullen zware dagen worden”, beaamt Pauline.

Door: Merel Onrust