Hogeschool van Amsterdam

HBO-ICT-studenten maken app voor de horeca

18 jun 2015 15:54 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Op 11 juni werden de resultaten van een deelproject Agile Development HBO-ICT gepresenteerd. Ongeveer 60 eerstejaarsstudenten ontwikkelden voor Etine (IT bedrijf), een app om horecabestellingen en het beheer te vereenvoudigen. En met succes. De opdrachtgever oogstte beloftevolle prototypes en benutte de afsluitende borrel om talent te werven voor tijdelijk werk.

Studenten aan het werk - Merijn Testroote rechts op de foto

Kritisch

Er gingen vijf intensieve maanden vooraf aan de feestelijke borrel. De HBO-ICT-studenten leerden ontwikkelen met Mendix (programmeertool), volgens een nieuwe werkwijze (scrum) en ze moesten als een echte opdrachtnemer werken. De opdrachtgever zocht een goede oplossing en een werkbaar prototype. ‘Dat begon moeizaam,’ vertelt Merijn van der Laag, docente Informatica. ‘Er was weerstand tegen de werkwijze.’ Student Merijn Testroote herkent dat: ‘Het kostte ons tijd om te leren ontwikkelen met Mendix en het werkt anders dan we gewend zijn. We konden niet ‘onder de motorkap’ kijken van de software. We zijn kritisch over Mendix, nog steeds. Maar we hebben ook een complete opdracht verzorgd, van begin tot eind, in contact met de opdrachtgever en met Mendix. Dat was goed. En nu is het er, een volledige mobiele applicatie die werkt.’

Prototype krijgt vervolg

Maar is de docent ook tevreden? ‘Meer dan dat,’ zegt Merijn van der Laag. ‘Ze hebben niet alleen veel geleerd, maar ook begrepen wat de essentie is van werken voor een opdrachtgever. Ik ben trots op deze talentvolle groepen.’ En het resultaat staat. Er zijn prototypes van apps vol mogelijkheden om bestellingen en leveringen te faciliteren tussen horecaondernemers en leveranciers. De opdrachtgever kan ze bekijken en uitproberen. De behoefte aan deze oplossing is groot. De opdrachtgever gaat nu verder met de ontwikkeling van een of meer prototypes.