Symposium Fashion and design for sustainability: research and practice

Evenement

De ‘kledingberg’ is in de afgelopen decennia gigantisch toegenomen. Er worden steeds meer kledingstukken geproduceerd en dat heeft een enorme impact op het milieu. Tijdens het Symposium “Fashion and design for sustainability: research and practice” op 27 november in SPUI25 zullen vooraanstaande internationale en nationale sprekers hun visie op dit – letterlijk en figuurlijk – groeiende probleem presenteren.

Naar schatting is het aantal kledingstukken dat wereldwijd wordt verkocht tussen 2000 en 2015 verdubbeld. Dat heeft gevolgen voor het milieu: door de enorme uitstoot van CO2 en het intensieve waterverbruik is de kledingindustrie één van de grootste vervuilers van de wereld. Bovendien wordt slechts een deel van die kleding ook daadwerkelijk gedragen. Onderzoekers en voorvechters van duurzame mode ontwikkelden verschillende strategieën om de kledingproductie in te dammen. Irene Maldini - die een dag eerder promoveert - heeft de absolute grootheden uit het vak uitgenodigd om tijdens het Symposium Sustainable Fashion de resultaten van hun onderzoek presenteren en reflecteren op de relatie met de praktijk.

On stage: experts Kate Fletcher,  Irene Maldini, en meer …

Tijdens het evenement zullen deskundigen op het vlak van sustainable fashion & design de revue passeren. Verschillende visies komen voor deze ene gelegenheid samen op één podium, wat voor een interessante dynamiek zal zorgen. Irene: “Ik kijk er enorm naar uit om dit dreamteam bij elkaar onder een dak te hebben”.

Irene zal zelf aan de hand van een aantal voorbeelden uitleggen welke acties er zijn geïnitieerd om de constant groeiende kledingvolumes te reduceren. Verder zal onder meer gerenommeerd Professor of Sustainability Design & Fashion Kate Fletcher haar bevindingen delen. Kate was de eerste die de term slow fashion gebruikte en is dé pionier op het gebied van duurzame mode. Verder zullen grootheden Kirsi Niinimäki, Tim Cooper en Conny Bakker het woord nemen. Het publiek is van harte uitgenodigd om tijdens de Q&A kritische vragen te stellen. Irene: “Wat mij betreft gaan we de discussie over het onderwerp dat ons allen zo aan het hart gaat, zeker niet uit de weg.”

Dirty Laundry Session door AMFI activisten

Aansluitend organiseren studenten van het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) een Dirty Laundry Session; een activistische bijeenkomst van studenten die klaar zijn met de huidige modeindustrie en streven naar verandering binnen zichzelf, binnen AMFI en daarbuiten.

Dit symposium wordt mogelijk gemaakt door CLICKNL, Mondint en AMFI.

Gepubliceerd door  Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie 1 november 2019