HvA Bibliotheek

Lenerspas

Leen alles met je collegekaart of medewerkerskaart. Geen student of medewerker? Vraag een lenerspas aan en maak gebruik van de collecties van de HvA.

Voor studenten en medewerkers

Studenten van de HvA en UvA gebruiken hun collegekaart als lenerspas. Medewerkers van de HvA en UvA gebruiken hun medewerkerskaart als lenerspas.

Alumni (afgestudeerden)

Alumni kunnen vanaf de datum van afstuderen nog een jaar gratis lenen. De datum van afstuderen staat op het originele diploma. Dit dient meegenomen te worden bij het afhalen van een lenerspas, evenals een geldig legitimatiebewijs. De afhaallocatie is UB Singel, Singel 425 in Amsterdam.

Niet-HvA leners

Wie niet aan de HvA of UvA verbonden is maar wel publicaties uit de collectie van de HvA Bibliotheek wil lenen, kan online een lenerspas aanvragen. De voorwaarden zijn:

  • je woont tenminste drie maanden aaneengesloten op een vast adres in Nederland, én;
  • je hebt een geldig legitimatiebewijs.

Met een lenerspas heb je geen thuistoegang tot de databanken en e-journals waarop de Bibliotheek geabonneerd is. Hiervoor kun je uitsluitend terecht bij de raadpleeg-pc’s in de HvA Bibliotheeklocaties.

Kosten

Een lenerspas kost € 40,- en is een jaar geldig. Na de aanvraag krijg je bericht wanneer de lenerspas klaarligt. In de regel is dat na twee werkdagen.

De pas is gratis voor studenten van Nederlandse universiteiten, de Open Universiteit en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, op vertoon van:

  • een geldige collegekaart én;
  • een bewijs van inschrijving van het lopend studiejaar én;
  • een geldig legitimatiebewijs.

De pas is gratis voor medewerkers van Nederlandse universiteiten, de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW), Koninklijke Bibliotheek (KB) en het Hoger Kunstonderwijs in Amsterdam, op vertoon van:

  • een recente salarisspecificatie én;
  • een geldig legitimatiebewijs.

Verlenging

Twee maanden voordat de lenerspas verloopt ontvang je een e-mail waarin staat hoe je je pas kunt verlengen.

Wijzigen gegevens

Heb je een ander (e-mail)adres, telefoonnummer of moet je tenaamstelling veranderd worden? Studenten en medewerkers kunnen hun gegevens zelf aanpassen. Studenten doen dit in SIS , medewerkers in DSPM . De wijzigingen zullen automatisch worden doorgevoerd in het leensysteem van de bibliotheek.

Verlies lenerspas

Ben je je lenerspas verloren of is deze gestolen? Blokkeer je pas dan zo snel mogelijk en vraag een nieuwe pas aan. Deze nieuwe lenerspas kun je op vertoon van je identiteitsbewijs afhalen bij het servicepunt. Een vervangende pas kost €5,-, tenzij je een procesverbaal van de politie kunt tonen.

Lenen (van)uit andere bibliotheken

Via je eigen bibliotheek

Ben je lener bij een andere bibliotheek in Nederland en heb je belangstelling voor een publicatie uit de HvA Bibliotheek? Je kunt dan bij je eigen bibliotheek een aanvraag indienen om de publicatie naar jouw bibliotheek te laten komen. Jouw bibliotheek kan je informeren over de kosten die hieraan verbonden zijn. Je hebt in dat geval geen lenerspas van de HvA Bibliotheek nodig.

Lenen bij meer dan één bibliotheek

Wil je bij meerdere bibliotheken in Amsterdam lenen? Dan kun je een AdamNet-pas kopen. Hiermee heb je recht op een gratis lenerspas van de Bibliotheek van de UvA/HvA, de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), de Bibliotheek van de Vrije Universiteit (UBVU), het Centrum Wiskunde & Informatica en de Bibliotheek van Hogeschool InHolland Amsterdam/Diemen.

Gepubliceerd door  HvA Bibliotheek 9 juni 2023