Hogeschool van Amsterdam

Amstelcampus

Tentoonstelling Hagar Schuringa

Evenement

In oktober veranderen we FLOOR weer in een expositieruimte. Deze hele maand hangt het project ‘Vuilstad' van kunstenaar Hagar Schuringa in onze evenementenruimte. Hagars werk is vaak geënt op objecten uit haar eigen omgeving. Objecten in huis, maar bijvoorbeeld ook op verwaarloosde objecten die ze op straat vindt. In ‘Vuilstad,’ een serie schilderijen die ze begin 2021 maakte, vormt het grofvuil in Amsterdam het uitgangspunt voor het werk.

No title, divers materials on canvas, (2021), 120 x 90 cm

Vuilstad (2021)

Door foto’s te maken van de bergen grofvuil op straten in Amsterdam ontstond de vraag hoe wij met ons afval omgaan, maar ook de vraag ‘Wat is afval?’ Vaak gooien we dingen weg zonder daar al te lang over na te denken. Waar ons grofvuil vervolgens heen gaat, nadat we het op straat hebben gezet weten we vaak niet. Zodra de spullen niet meer in huis staan, maar op de stoep denken we geen verantwoordelijkheid meer te dragen voor het object.

Met de reeks Vuilstad wil Hagar aandacht vragen voor het grofvuil in de stad. In eerste instantie door de schoonheid te laten zien, die vaak in de bergen grofvuil schuilt. Verschillende huishoudens komen samen op de stoep en vormen daar een installatie an sich. Deze installaties heeft zij vertaald op doek. Door de objecten bij het grofvuil te abstraheren en los te koppelen van hun oorspronkelijke context krijgen ze in haar werk een nieuwe gedaante. Ze wil twee werelden samen laten vloeien, de wereld van haar werk en de dagelijkse werkelijkheid.

Hagar Schuringa

Hagar Schuringa (1996) is beeldend kunstenaar en schrijver. Afgelopen jaar studeerde zij af aan de Gerrit Rietveld Academie, afdeling beeld en taal met de installatie Een eiland voelt soms als een schaalmodel van iets groters dat je nog niet begrijpt. In die installatie maakt ze zichtbaar hoe we ons verhouden en conformeren tot de ruimte om ons heen. Daarnaast schreef ze de novelle Coördinaten en haar scriptie Duizend rondjes om een eiland, die is te lezen op Mister Motley College .

Met haar beeldende werk reflecteert Hagar Schuringa vaak op haar directe omgeving, door middel van tekst, installatie en collagetechnieken. Ondertussen is haar werk ook een doorlopend spel tussen abstractie en figuratie en een onderzoek naar kleur en vorm. 

Haar afstudeerwerk werd genomineerd voor de SBK Sprouts Young Talents Award en de SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs. Haar werk is van 6 tot 12 oktober te zien bij kunstuitleen & galerie SBK. Dit jaar doet ze mee aan het Apprentice Master programma van Kunstpodium T, ook zal ze daar later in het jaar exposeren.

Gepubliceerd door  FLOOR 28 september 2021

Datum

Startdatum 01 okt
Einddatum 31 okt

Tijd

10:00 uur

Locatie

FLOOR

Wibautstraat 3b

1091 GH Amsterdam

020 595 4955