Hogeschool van Amsterdam

Amstelcampus

Dierentuinen: noodzaak of plat vermaak?

Is de dierentuin nog wel van deze tijd?

Evenement

Miljoenen mensen wereldwijd bezoeken jaarlijks een of meer dierentuinen. Ook in Nederland is een dagje naar de dierentuin voor velen een favoriet uitje. Maar hoe is dit voor de dieren? Dierentuinen komen de laatste jaren steeds meer in opspraak. Is dat terecht? Komende dierendag gaan we hierover met verschillende experts in gesprek. Wees erbij en praat mee!

Foto: Blake Guidry via Unsplash

Aan de ene kant is de dierentuin geweldig. Een wild dier in de ogen aankijken, creëert bewustzijn en leert ons dat we onderdeel zijn van de natuur. Zeker voor mensen uit de stad is dat erg belangrijk. Ook kan de dierentuin een veilige plek zijn voor dieren die in het wild geen leefruimte meer hebben of bedreigd worden, zoals de witte neushoorn. Dankzij dierentuinen kan de witte neushoorn blijven voortbestaan.

Aan de andere kant kiezen dieren er niet voor om opgesloten te zitten en mensen te vermaken. Op 3 november 2021 slaagden twee chimpansees er bijna in te ontsnappen in DierenPark Amersfoort. Aan hun nieuw gevonden vrijheid werd echter al snel een einde gemaakt: medewerkers schoten de twee mensapen dood uit veiligheidsoverwegingen. Dit roept de vraag op wiens belang zwaarder weegt. Is dat die van de mens of van het dier?

Toch hebben voor- en tegenstanders van dierentuinen een belangrijk standpunt gemeen. Ze willen voorkomen dat dieren uitsterven en de relatie tussen mens en dier verbeteren door bewustzijn te creëren. Als we het welzijn van het dier voorop stellen, wat is dan de rol van de dierentuin?

Programma

16:00 Inloop

16:30 Evenement

17:30 Borrel

In verband met de coronamaatregelen is er een maximum van 75 bezoekers. Meld je snel aan om verzekerd te zijn van een plekje!

Aynouk Tan - Moderator

Aynouk Tan is (mode) journalist, curator, programmamaker en activist gespecialiseerd in de relatie tussen uiterlijk en identiteitspolitiek. Door uiterlijk en mode vanuit een antropologisch standpunt te analyseren, deconstrueert ze koloniale, patriarchale en heteronormatieve structuren. Oftewel: het ‘queeren’ van identiteit. Tan richtte onlangs de stichting 'Queer is not a Manifesto’ op die zich hard maakt voor de belangen van gemarginaliseerde identiteiten; in het bijzonder queer personen (van kleur). Tan is ook adviseur bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst en voorzitter van het bestuur van de politieke partij Amsterdam BIJ1.

Maarten Reesink

Maarten Reesink (Breda, 1963) is verbonden aan de afdeling Mediastudies en het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS) van de Universiteit van Amsterdam, waar hij college geeft over DierMens Studies (Human Animal Studies), dat zich bezighoudt met de diverse relaties tussen mens en dier, onder meer dieren in de populaire en audiovisuele cultuur.

In 2021 verscheen van zijn hand Dier en Mens: de band tussen ons en andere dieren, de Nederlandse inleiding in Mens-Dier Studies, en richtte hij met collega’s en studenten het Centrum voor DierMens Studies Nederland op. Hij geeft regelmatig lezingen en gastcolleges en publiceert over mens-dierrelaties in diverse vak- en publiekstijdschriften. Hij woont in Amsterdam samen met zijn kat Ritsel (Amsterdam, 2010).


Sandra van de Werd

Sandra van de Werd (1963) is oprichtster en coördinator van Comité Dierennoodhulp . De stichting helpt dieren in nood en wil misstanden aan de kaak stellen, ook richting de politiek. Dierennoodhulp vindt dat dieren net als mensen recht hebben om in natuurlijke omstandigheden te leven en met respect behandeld moeten worden.

Comité Dierennoodhulp komt met name op voor dierenleed dat onder de radar blijft, zoals bij kunstuitingen, dierentuinen, kinderboerderijen en honden die gebeten hebben. Sandra sloot zich zelfs 30 dagen op in een kooi voor de ingang van Artis als protest tegen het gevangenhouden van dieren voor menselijk vermaak. Ook red de stichting elk jaar zo’n 2000 legkippen van de slacht, deden ze aangifte tegen dierenpark Amersfoort wegens het doodschieten van chimpansees Mike en Karibuna en maakten zij een condoleancewebsite.

Gepubliceerd door  FLOOR 14 september 2021

Datum

Startdatum 04 okt

Tijd

16:30 - 17:30 uur

Locatie

FLOOR

Wibautstraat 3b

1091 GH Amsterdam

020 595 4955