Alumni

ZAKARIA ZARIOUH @ DAMEN SHIPYARDS TE DUBAI

Testimonial

Zakaria werkt bij Damen Shipyards in Dubai.

Bij terugkomst zou ik graag de ervaring en kennis die ik heb opgedaan in het buitenland, willen overdragen aan studenten, door middel van gastcolleges, met als doel hen te motiveren om uitdagingen in het buitenland met twee handen te grijpen omdat dit de potentieel van iedere (!) student verder zal benutten.

Zakaria Zariouh - Logistics Alumnus

Hoe kwam je in je huidige baan terecht?

Ik ben sinds het derde jaar van mijn studie zeer bewust op zoek gegaan naar een stage bij een bedrijf die ik zag als een potentieel toekomstige werkgever. Ik zocht naar bedrijven met een familiecultuur uit de technische sector die internationaal operationeel was, het liefst in het Midden Oosten vanwege de ambitie om in deze regio te werken. Ik kwam terecht bij Damen Shipyards welke aan elk van deze voorwaarden voldeed, en daar heb ik mijn eerste stage opdracht gedaan. Vanwege de fantastische ervaring tijdens mijn eerste stage, heb ik besloten verbonden te blijven als werkstudent voor de periode erna. Deze zelfde periode heb ik gebruikt om alvast een afstudeeropdracht te bedenken binnen Damen en dat is toen gelukt ook. En daar zit ik dan, bijna 5 jaar na dato, in het Midden Oosten (Dubai), nog steeds werkachtig voor ditzelfde mooie bedrijf; Damen Shipyards.

Als dit niet jouw eerste baan is, sinds je afstuderen: wat deed je hiervoor, en bij welk(e) bedrijf(ven)?

Sinds mijn stage in het derde jaar, ben ik werkzaam bij hetzelfde bedrijf Damen, weliswaar op verschillende afdelingen en op verschillende locaties.

Kun je je dagelijkse activiteiten omschrijven? In hoeverre hebben die te maken met Logistiek?

Ik ben als Services Sales Manager commercieel verantwoordelijk voor alle services en onderdelen die wij verkopen aan klanten die met hun schepen varen in het Midden Oosten. Dat zijn ongeveer 800 schepen welke gebouwd zijn door Damen, maar ook vele niet-Damen schepen. Wij zorgen ervoor dat deze schepen gedurende hun “lifecyle” voorzien zijn van onderhoud, services en onderdelen. Dat betekent dat het juiste verkocht moeten worden, en uiteindelijke op het juiste tijdstip en locatie, met de juiste resources, in de juiste aantallen en conditie voor de juiste prijs terecht moet komen bij de juiste klanten. En zo zijn we terug bij af bij les 1 van Logistiek: de 7 J’s.

Wat vind je de aantrekkelijkste facetten aan jouw huidige baan?

Zowel de dynamische- en multiculturele omgeving waarin ik werk, als de verantwoordelijkheden die wij lokaal krijgen als uithangbord van Damen, zo dicht bij de klant, maakt mijn baan ongeëvenaard.

Terugkijkend: welke onderdelen van je opleiding droegen het meest bij tot het kunnen uitvoeren van jouw huidige baan?

De projecten, casussen oplossen, minor en stage heeft het meest bijgedragen aan zowel mijn ontwikkeling als het goed kunnen uitvoeren van hetgeen ik nu dagelijks doe.

Wat had je achteraf graag nog wél geleerd tijdens je opleiding, maar moest je leren in de praktijk?

Overtuigen en Argumentatie. Hoe zorg je ervoor dat jouw klant, leverancier, collega en/of werkpartner overtuigt raakt van jouw verhaal, product of dienst, door middel van heldere argumentatie en activerende presentatie?

Waar, in welke functie, bij welk bedrijf zie je jezelf over 3-5 jaar terecht komen?

Ik zie mijzelf graag nog verder groeien bij Damen, in een commerciële functie, waarin de verantwoordelijkheid zal toenemen in de grootte van de producten die wij verkopen.

Ben je nog betrokken bij de HvA, de opleiding Logistics, of bij een studievereniging?

Ik ben jaarlijks betrokken bij de International Day waarin studenten meer worden geïnformeerd over studeren en werken in het buitenland.

Wat zou volgens jou een mooie gelegenheid/aanleiding zijn om als alumnus weer in contact te komen en een eventueel een bijdrage aan jouw voormalige opleiding te leveren? En vice versa!

Bij terugkomst zou ik graag de ervaring en kennis die ik heb opgedaan in het buitenland, willen overdragen aan studenten, door middel van gastcolleges, met als doel hen te motiveren om uitdagingen in het buitenland met twee handen te grijpen omdat dit de potentieel van iedere (!) student verder zal benutten.

Heb je misschien nog een tip of advies voor de huidige generatie Logistics studenten?

Wees bewust van de keuzes (stage, minor etc.) die je maakt tijdens je studie en kies een richting wat je leuk vindt. Uiteindelijk is plezier de grootste drijfveer en zijn de overige zaken zoals hoogte van je salaris een mooi gegeven 😊.