Medewerker aan het woord

Testimonial

De HvA vroeg Shanice Westenberg, afgestudeerd aan de opleiding Creative Business, om medewerkers te interviewen over het werken bij de hogeschool. Dit keer is Samir Belhadj, docent HBO-Rechten, aan het woord. Hij geeft tweede- en derdejaarsstudenten les, onder andere bij de minor Juridische Uitdagingen in een Digitale Samenleving. Naast het lesgeven coördineert Samir de stages voor leerjaar 3 en ontwikkelt hij nieuw onderwijs voor de opleiding.

Bij de HvA is er ruimte voor persoonlijke groei.

Samir Belhadj - Docent

Hart voor docentschap

Samir studeerde zelf ook aan de Hogeschool van Amsterdam. Tijdens zijn afstudeerpresentatie kreeg hij de vraag of hij voor de klas wilde staan. “Ik las me daarna in voor de functie als IPO’er (Instructeur Praktijk Onderwijs) en maakte een afspraak met twee leden van het managementteam. Al gauw wist ik het: dit is wat ik wil.” Samir startte voor de klas en maakte al snel een volgende stap door mee te doen aan een traineeship. “Ik vond mijn functie heel leuk, maar ik kon ook een risico nemen. Het traineeship bood een nieuwe kans om mezelf verder te ontwikkelen en nieuwe ervaringen op te doen.” Samir heeft geen moment spijt gehad en geniet ontzettend van het docentschap. Doordat zijn studenten niet veel jonger waren dan hem, was hij benieuwd hoe hij om zou gaan met de kleine leeftijdsverschillen. Na een aantal lessen voelde hij zich als een vis in het water.

Lesgeven en stages coördineren

Als je Samir vraagt wat hij het leukst vindt aan zijn functie, is het antwoord simpel: lesgeven. Dat is echt zijn passie. Voor de klas staan en met studenten praten, daar krijgt hij energie van.

Ik maak impact door studenten die het gevoel hebben 1-0 achter te staan in de maatschappij, te laten zien dat ze alsnog met 1-3 kunnen winnen.

Ook haalt hij veel plezier uit het coördineren van stages, dit doet hij voor 175 studenten. "Het is veel brandjes blussen en de studenten helpen om de beste organisatie te vinden. Wat ik zo leuk vind is dat ik de studenten ontzettend zie groeien in een periode van 20 weken. Tijdens de stage veranderen ze niet alleen als student, ook als mens."

Uitdaging

Samir is ook werkzaam als ontwikkelaar van nieuw onderwijs voor de faculteit: “In tegenstelling tot de andere dingen die ik hier doe, gaat het ontwikkelen van onderwijs bij mij niet als vanzelf. Het kost meer tijd en moeite, omdat je iets ontwikkelt dat nog niet bestaat. Waar kijk je naar? De bedoeling is dat je een nieuwe en betere manier van onderwijs ontwerpt voor de opleiding HBO-Rechten; een nieuw curriculum.”

Groei

Samir is nu anderhalf jaar stagecoördinator en een van zijn doelen was om meer naar buiten te treden als gezicht van de HvA. Dat was iets wat buiten zijn comfortzone lag, inmiddels vindt hij het leuk om de opleiding te pitchen en bij studenten langs te gaan.

De HvA is een diverse omgeving, voor collega’s en studenten. Wat ik mooi vind aan de HvA als werkgever, is de ruimte voor persoonlijke groei. Ik kwam binnen als jochie van 23. Net afgestudeerd. De groei die ik heb doorgemaakt had ik niet gehad als ik ergens anders zou werken, dat heb ik echt aan de HvA te danken. Bij HBO-Rechten staat niet alleen de student, maar ook de docent centraal.