Neander Houben

Testimonial

Neander Houben (rechts) winnaar van de verkiezing HvA docent van het jaar 2017 bij de faculteit Onderwijs en Opvoeding

Van ALO-student tot circusartiest naar docent bij Pedagogiek. Daar zochten ze iemand die het curriculum een creativiteitsimpuls kon geven. Die hebben ze gevonden!

Iedereen is een acteur, je hebt steeds verschillende petten op, op verschillende momenten. En in mijn klas is het; hoe raak je je studenten

Neander Houben, kunsteducator bij de opleiding Pedagogiek - Hogeschool van Amsterdam

Neander Houben is sinds 2013 verbonden aan de opleiding Pedagogiek van de faculteit Onderwijs en Opvoeding. In 2017 staat hij met de zes andere genomineerden op het podium voor een grote groep collega’s tijdens de Verkiezing Docent van het Jaar. Hij oogt wat schuchter zoals hij daar staat, maar als hij aangekondigd wordt ‘van clown tot favoriet docent’ dan weet je; hij speelt een rol.
“Elk moment is een optredentje,” vertelt hij later, “iedereen is een acteur, je hebt steeds verschillende petten op, op verschillende momenten. En in mijn klas is het; hoe raak je je studenten.” Als acteur met de klas als publiek, spotlights aan.. ik ga jouw aandacht krijgen omdat ik denk dat dit belangrijk voor jou is.”

Hoe richt je je lessen in?

“Als kunsteducator richt ik mijn modules zo in dat het belang van de kunst binnen het onderwijs duidelijk wordt. Lesgeven is meer dan alleen taal en rekenen. Ik wijs onze studenten op het belang van creativiteit en kunst voor opgroeiende kinderen. Verder leer je door te kijken naar afbeeldingen ook over de geschiedenis van het onderwijs, hoe het er vroeger aan toe ging.”
Daarnaast geeft hij groepsdynamica. “Wat betekent het nou om in een groep te leren en samen te werken hoe kom je dan tot een gemeenschappelijk doel.” Naast de theorie gaat Neander helemaal op in het spelen van diverse situatie in rollenspellen. “Als je in mijn les te laat komt kun je er ook op rekenen dat je even in de spotlights staat. Je komt op het toneel, als het ware. Dat je de verantwoordelijkheid voelt van het er niet zijn. Want leren doe je niet alleen, dat doe je samen.”

Van circusartiest naar docent, klinkt dat niet wat saai?

Voordat Neander bij de HvA kwam, studeerde hij aan de ALO, in Parijs bij de Ecole Internationale de Theatre de Jacques Lecoq en reisde vervolgens als circusartiest de hele wereld over. Het docentschap noemt hij het mooiste beroep van het leven. “Ik ga elke dag fluitend naar mijn werk, ik krijg zo veel ruimte en vrijheid en het vertrouwen van het team om het vak te ontwerpen naar mijn eigen inzicht.”

Jaarlijks organiseren ASVA Studentenunie en de centrale medezeggenschapsraad de Docent van het Jaar-verkiezing. Deze verkiezing brengt goed docentschap onder de aandacht en zet alle favoriete docenten in het zonnetje. Studenten stemmen op hun favoriete leraar waarna een jury de colleges van deze faculteitswinnaars volgt en daarna besluit wie gekroond wordt tot dé HvA-Docent van het Jaar.

Met dank aan het interview van Lennart Bolwijn van Folia