Hogeschool van Amsterdam

Klaas de Leth

Testimonial

Klaas de Leth (rechts) winnaar van de verkiezing HvA docent van het jaar 2017 bij de faculteit Business en Economie

Klaas de Leth is sportdocent, coach en studieadviseur bij de opleiding FSM, Financial Services Management, van de Faculteit Business en Economie. Dat doet hij al zijn hele werkende leven lang. Hij vindt het nog steeds heerlijk ‘om met die jonge gasten samen te werken’.

“Onderwijs lijkt misschien elk jaar hetzelfde, maar dat is niet zo”.

Klaas de Leth, sportdocent, coach en studieadviseur bij de Faculteit Business en Economie - Hogeschool van Amsterdam

Hij kent iedereen bij naam en iedereen noemt Klaas bij zijn voornaam, ‘wel zo makkelijk in de sport’.

SPORTEN BIJ BUSINESS EN ECONOMIE?

"In het eerste jaar van FBE staat sport in het curriculum, omdat we het belangrijk vinden om elkaar te leren kennen. Sport is daar een prima middel voor, want het mooie aan sport is dat iedereen mee moet doen. Het zorgt voor een wij-gevoel bij de studenten."

Naast sportdocent is Klaas studieadviseur en coach, betrokken bij de introductie van jaar 1 en geeft hij het vak persoonlijke ontwikkeling. Klaas ziet studenten na de middelbare school vol bravoure arriveren, “maar daar kom je er niet mee in het bedrijfsleven. Naast de kennisvakken leren wij daarom de studenten vaardigheden waarmee ze straks de financiële wereld kunnen binnenstappen. Tijdens het vak persoonlijke ontwikkeling leren ze skills zoals plannen, solliciteren en feedback geven en ontvangen.” Daarnaast organiseert hij samen met zijn collega, gastcolleges van bijvoorbeeld een judoka en een miljonair. Ieder op zijn eigen manier leert hoe een student, letterlijk of figuurlijk, moet staan in het leven en hoe je om moet gaan met leiderschap.

BLIJ VAN STUDENTEN, COLLEGA’S ÉN ZIJN VAK

Een oude rot in het vak, dus hij kent alle kneepjes ervan. “Ik kan streng zijn,” zegt hij, “maar soms gebeuren er dingen waardoor de studie even niet op de eerste plaats komt en dat begrijp ik ook. Een aai over de bol werkt dan beter. Ik voel mij oprecht betrokken bij de studenten en dat waarderen ze. Als studieadviseur ben je helaas af en toe ook de brenger van slecht nieuws, als je een student adviseert om te stoppen met de opleiding.”

STOPPEN OF DOORGAAN

Klaas zit in een leeftijdsfase waarin hij wel denkt aan stoppen, maar dit vooralsnog niet zal doen. “Onderwijs lijkt misschien elk jaar hetzelfde, maar dat is niet zo. Het is prachtig om te zien hoe studenten binnenkomen en hoe zij hun weg leren te vinden binnen FSM.” Ook met zijn collega’s, een uitgebalanceerd team gezien de spreiding van de leeftijden, heeft hij een fijne band. De sportsectie is zelfs zo’n hecht team dat, ook als Klaas in de toekomst de HvA zal verlaten, hij zijn collega’s zal blijven zien tijdens gezamenlijke sportieve vakanties.

Jaarlijks organiseren ASVA Studentenunie en de centrale medezeggenschapsraad de Docent van het Jaar-verkiezing. Deze verkiezing brengt goed docentschap onder de aandacht en zet alle favoriete docenten in het zonnetje. Studenten stemmen op hun favoriete leraar waarna een jury de colleges van deze faculteitswinnaars volgt en daarna besluit wie gekroond wordt tot dé HvA-Docent van het Jaar.

Met dank aan het interview van Lennart Bolwijn van Folia