HvA Bibliotheek

Open leermiddelen

Om online onderwijs mogelijk te maken is de beschikbaarheid van goede online leermiddelen essentieel. Het gaat daarbij niet alleen om leermiddelen waarvoor betaald moet worden. Er zijn ook veel leermiddelen vrij beschikbaar. Wereldwijd delen steeds meer docenten hun onderwijsmateriaal gratis via online platforms. De Bibliotheek kan je adviseren bij aanschaf, vinden, gebruik, creatie en delen van online lesmaterialen.

Leermiddelen met een betaalde licentie

Wil je online lesmateriaal gebruiken waarvoor betaald moet worden of waarvoor een licentie moet worden afgesloten? Neem dan contact op met de informatiespecialist van jouw vakgebied. Hij of zij kan assisteren bij het vinden van digitaal onderwijsmateriaal, het afsluiten van een licentie en het gebruik van leermiddelen binnen de licentievoorwaarden.

Open leermiddelen

Open leermiddelen (ofwel open educational resources of afgekort OER) zijn digitale leermaterialen die online vrij beschikbaar zijn voor (her)gebruik. Het kopiëren, bewerken en verspreiden van het materiaal is onder voorwaarden toegestaan (Creative Commons).

Open leermiddelen zijn er in verschillende varianten:

  • Losse leermaterialen zoals weblectures of multiple choice vragen.
  • Samengestelde leermaterialen, zoals open online cursussen (b.v. MOOC’s).

Meer informatie over open leermiddelen is te vinden in de SURF-module “Kennismaking open leermaterialen? "

Bekijk via het linkermenu op deze pagina op welke platforms je online courses, e-boeken en andere materialen kunt vinden. Lees hier ook informatie over het gebruik van open leermiddelen, en tips over het creëren en delen van open leermiddelen.

Gepubliceerd door  HvA Bibliotheek 6 juli 2020