HvA Bibliotheek

Bronnen vermelden

Niemand wil van plagiaat beschuldigd worden. Vermeld in je scriptie of paper daarom je bronnen op de juiste manier. Benut de tips en tools van de Bibliotheek.

Waarom moet je bronnen vermelden?

Als je een verslag schrijft maak je gebruik van informatie uit boeken, tijdschriften en websites. Elke bron die je gebruikt moet je duidelijk vermelden. Het is daarom belangrijk alle gegevens van de bronnen die je gebruikt goed bij te houden.

  • Je maakt duidelijk wat je eigen ideeën zijn en welke van iemand anders. Doe je dat niet dan is er sprake van plagiaat. Plagiaat is een inbreuk op het Auteursrecht.
  • Je respecteert het intellectueel eigendom van de maker.
  • De lezer van jouw stuk kan nagaan waar je de informatie vandaan hebt gehaald.

Hoe vermeld je bronnen?

Bronvermelding bestaat uit twee stappen:

  1. Aan het eind van je verslag neem je een lijst op met de volledige vermelding van alle bronnen die je hebt gebruikt, de bronnenlijst ofwel literatuurlijst.
  2. In de tekst maak je elke keer als je een bron aanhaalt een korte verwijzing naar die bron.

De meeste opleidingen van de HvA hanteren de APA-stijl.

Hoe vermeld je bronnen bij AI-gegenereerde content?

Ook bij tekst en afbeeldingen die je met behulp van AI, zoals ChatGPT of Dall-e, genereert is het belangrijk de bron te vermelden. Omdat niet alle AI-gegenereerde content specifieke bronnen heeft maar door enorme hoeveelheden data getraind is, maak je een verwijzing naar het gebruikte AI-model, zoals ChatGPT. Ook geef je aan welke instructie (‘prompt’) je hebt gebruikt.

Hoe je dat doet, hangt af welke citatiestijl je gebruikt. Omdat de ontwikkelingen op het gebied van AI elkaar snel opvolgen, hebben nog niet alle citatiestijlen richtlijnen voor het vermelden van AI-gerelateerde content gemaakt. Bij APA is dat wel het geval. Kijk op de webpagina AI-gegenereerde content in APA-stijl voor meer informatie.

Video over bronvermelding

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Bronvermelding bestaat uit twee stappen: 

  1. Aan het eind van je verslag neem je een lijst op met de volledige vermelding van alle bronnen die je hebt gebruikt, ofwel bronnenlijst of literatuurlijst.
  2. In de tekst maak je elke keer als je een bron aanhaalt een korte verwijzing naar die bron.
Gepubliceerd door  HvA Bibliotheek 6 mei 2024