Upgradeprincipes voor hergebruik isolatieglas

Artikel

Verouderd isolatieglas eindigt vaak in relatief laagwaardige toepassingen als glaswol of verpakkingsmateriaal. Zonde, als je bedenkt hoeveel energie het kost om glas te maken. De Faculteit Techniek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) onderzoekt samen met bedrijven strategieën voor hergebruik. Onderzoekers Elke van Nieuwenhuijzen en Ed Melet: “We willen prototypes laten zien en bewijzen dat ze toepasbaar en te produceren zijn voor de bouw.”

Jaarlijks wordt in ons land meer dan 70 duizend ton enkelglas uit gebouwen gehaald. “Dat gebeurt bijvoorbeeld bij de sloop van gebouwen, of om het glas te vervangen door nieuwe, beter isolerende soorten”, illustreert Ed Melet, hoofd onderzoeker Circulair Bouwen bij de HvA. “Alles bij elkaar is het een enorme hoeveelheid materiaal die nu nog niet hoogwaardig wordt hergebruikt.”

Referentie de Jong, L., Melet, E., van Nieuwenhuijzen, E. J., & Tetteroo, J. I. A. (2022). Upgradeprincipes voor hergebruik isolatieglas. Bouwwereld, 2022(Bouwspecial Circulair Bouwen), 32-37. https://www.bouwwereld.nl/vakblad/vakblad-pagina/bouwspecial-circulair-bouwen-2022-pag-34/
Gepubliceerd door  Kenniscentrum Techniek 1 augustus 2022

Publicatiedatum

aug 2022

Auteur(s)

Lisette de Jong
E.J. van Nieuwenhuijzen

Publicaties:

Research database