Hitte in de stad: hete hangijzers

Dinsdag 27 juni 2023 - van 10:00 tot 17:00 uur - OBA

Op dinsdag 27 juni organiseren we het symposium 'Hitte in de stad: hete hangijzers'. We nemen je mee in de verschillende HvA-onderzoeken rondom hitte en werpen een blik op de toekomst waarvoor we samen de ontwikkelagenda gaan opstellen. Het symposium vindt plaats in de Openbare Bibliotheek Amsterdam en start om 10:00 uur.

Hittebril

Neem deel aan verschillende interactieve deelsessies rondom de thema’s gebied, gebouw, gebruiker. Volg bijvoorbeeld een presentatie over koele routes in de openbare ruimte en discussieer over de effectiviteit van type maatregelen. Over de invloed van gebouwkarakteristieken op hitte in de woning en de rol van citizen-science.

Of neem deel aan een thermal-walk en leer door een ‘hitte bril’ te kijken naar de stedelijke inrichting. Het wordt een dag om niet alleen te luisteren, maar ook om te discussiëren, te netwerken én zelf te ervaren.

Programma

09:30 Inloop
10:00 Welkom - Jeroen Kluck, lector Water in en om de stad – Stedelijke Klimaatadaptatie, HvA
10:20 Heet maar bewoonbaar? - Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie, VU
11:15 Deelsessies ronde 1
12:15 Pauze - met (vegan/vegetarische) lunch
13:15 Deelsessies ronde 2
14:30 Deelsessies ronde 3
15:45 Paneldiscussie - De toekomstige hete hangijzers
16:30 Borrel
17:30 Einde

Deelsessies

Er zijn verschillende deelsessies verdeeld over de thema's: Gebied, Gebouw en Gebruiker. Je kunt deelnemen aan drie deelsessies. Het is niet nodig je vooraf aan te melden voor de deelsessies.

RONDE 1 van 11:15 tot 12:15 uur

Thema

Hete Hangijzer

Projecten

Presentator

Oneliner

Gebied

Cool networks

Gezonde koele buitenruimte, Koele Routes en Afstand tot koelte

Stephanie Erwin (HvA) en Koen Veenenbos (CAS)

Can cool networks make your city more heat resilient? We discuss the new guidelines for "koele plekken, cool routes, and the need for improving the "Aftstand tot koelte" map (Session is in English)

Gebied

Verkoeling door bomen

Klimaateffectief groen (Bikoplein) en Klimaatarboretum

René van der Velde (TU Delft), Dante Föllmi (HvA) en Laura Kleerekoper (HvA)

Op welke manier zijn bomen effectief in het verminderen van hittestress? Aan de hand van metingen op een plein in Amsterdam en in een proefopstelling in Delft

Gebruiker

Code Rood

De hitte van de toekomst en Unseen Hittestress

Jannette Bessembinder (KNMI) en Lisette Klok (CAS)

Hitte in het huidige en toekomstige klimaat: Hoe veranderen onze scenario's en hoe extreem kan de hitte worden?

Gebouw

Hitte-indicatoren voor hittebestendigheid

Hitte in de Woningen (NKWK)

Jeroen Kluck (HvA) en Hester Thoen (RHDHV)

Hoe bepaal je of bestaande woningen hittebestendig zijn?

Gebied

Monitoring hittestress

Thermal Walk

Anna Solcerova (HvA) en Jeroen Schoonderbeek (HvA)

Verken met meetapparatuur de hitte in de omgeving van de OBA om inzicht te krijgen in de gevoelstemperatuur en de lokale klimatologische context. (De tijd van deze sessie is verlengd - 11:15-12:30; max 25 personen)

RONDE 2 van 13:15 tot 14:15 uur

Thema

Hete Hangijzer

Projecten

Presentator

Oneliner

Gebied

Hittebestendige inbreiding

RAAK projectvoorstel

Tara van Iersel (Gem. Rotterdam), Frank van Ekert (Gem. Eindhoven), Winnie de Jong (Gem. Amsterdam) en Laura Kleerekoper (HvA)

Hoe kan stedelijke inbreiding klimaatbestendig? Nieuwe bebouwing heeft invloed op zijn omgeving. Hoe kan dit hittebestendig? Welke oplossingen en systemen passen bij verschillende dichtheden? Hoe kan inbreiding een positieve bijdrage leveren aan de bestaande stad? Dit is een interactieve sessie die ingaat op vragen uit de praktijk.

Gebruiker

Gebruik van Citizen Science in Klimaatadaptatie plannen

Thermostaat

Anna Solcerova (HvA), Lisanne Corpel (HvA) en Waag

Citizen science helpt bij inzicht te krijgen en bewustwording van hoe burgers hittestress in en rondom huizen ervaren. In dit project meten burgers met toegankelijke sensoren zowel temperatuur als vochtigheid. Ontdek de gelijkwaardige samenwerking tussen publiek, wetenschap en journalistiek!

GGG

Hete nachten

NKWK Hitte in de woning en Kaartverhaal nachthitte

Jeroen Kluck (HvA) en Lisette Klok (CAS)

Simulaties van hitte in de woning tonen het belang van ventileren in de nacht en dat de nachtelijke temperaturen erg belangrijk zijn. Inzicht in nachtelijke hitte is van groot belang, maar er is nog veel onbekend.

Gebied

Inventory and prioritization of projects

Cool Towns (Breda Advanced Vulnerability Maps)

Stephanie Erwin (HvA) en Sába Schramkó (HvA)

Combining meteorological, social, and environmental indicators to identify and prioritize project locations for mitigating heat stress in urban areas (Session in English)

Gebied

Monitoring hittestress

Thermal Walk

Dante Föllmi (HvA) en Jeroen Schoonderbeek (HvA)

Verken met meetapparatuur de hitte in de omgeving van de OBA om inzicht te krijgen in de gevoelstemperatuur en de lokale klimatologische context. (De tijd van deze sessie is verlengd - 13:00-14:15; max 25 personen)

RONDE 3 van 14:30 tot 15:30 uur

Thema

Hete Hangijzer

Projecten

Presentator

Oneliner

Gebied

Hittebestendig inrichten met gebruik van wijktypen

Klimaateffectief groen, Wijktypen en Coolkit

Michiel Brouwer (TU Delft) en Laura Kleerekoper (HvA)

Met behulp van de Nederlandse Wijktypen Kaart kun je passende klimaatadaptatie maatregelen identificeren op basis van de ruimtelijke kenmerken van verschillende buurten. Een sessie waarin ontwerpen met hittemaatregelen centraal staat.

Gebied

Effectiviteit van Hittemaatregelen

Resilio en CoolTowns (intervention catelogue)

Sába Schramkó (HvA) en Anna Solcerova (HvA)

Bomen zijn bekend oplossingen om hittestress in steden tegen te gaan toch zijn ze niet altijd mogelijk of geschikt. Uit welke interventiemogelijkheden kunnen we kiezen om hittestress te mitigeren voor verschillende (kwetsbare) groepen en ruimtelijke situaties? Lessen over bomen, overkappingen, waterelementen, groene façades en blauw-groene daken worden bediscussieerd aan de hand van twee Europese onderzoeksprojecten.

Gebruiker

Kwetsbare bewoners

Verkoeling bij hitte en BENIGN

Moniek Zuurbier (GGD) en Bram Goris (RadboudUMC)

Veel mensen kunnen niet goed verkoeling vinden in en om de woning, blijkt uit onderzoek van 6 GGD’en dat op 27 juni wordt gepubliceerd. Ook is gekeken welke mensen het minst goed verkoeling kunnen vinden en waar zij wonen.

Gebouw

Kwetsbare woonsituaties

RAAK Hitte in de Woningen

Froukje de Vries (HvA) en Lisanne Corpel (HvA)

Aan de hand van temperatuurmetingen, woningsimulaties en enquêtes wordt voor het RAAK Hitte in de woning project onderzocht op welke manier we onze bestaande woningvoorraad kunnen behoeden tegen hittestress. Denk mee over passende maatregelen voor typisch Nederlandse woonsituaties.

Gebied

Monitoring hittestress

Thermal Walk

Dante Föllmi (HvA) en Jeroen Schoonderbeek (HvA)

Verken met meetapparatuur de hitte in de omgeving van de OBA om inzicht te krijgen in de gevoelstemperatuur en de lokale klimatologische context. (De tijd van deze sessie is verlengd - 14:30-15:45; max 25 personen)

Voor wie?

Ben jij een beleidsmaker, professional of iemand die betrokken is bij het thema hitte? Kom dan dinsdag 27 juni naar de OBA - Oosterdokskade 143 (naast Amsterdam CS).

We zien je heel graag op het hittesymposium. Tot dan!

Gepubliceerd door  City Net Zero 22 juni 2023