Hogeschool van Amsterdam

Gouden Spatel voor student Forensisch Onderzoek

Testimonial

Student Gino ontving de Gouden Spatel, een prijs voor de beste chemische scriptie op hbo-niveau. Van zijn opdrachtgever (het Nederlands Forensisch Instituut en de Sheffield Hallam University) kreeg Gino een tien.

Gino bewijst dat zijn theoretische en praktische kennis van een zeer hoog niveau is.

Jury - Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging


Gino laat zien dat het mogelijk is om meer informatie uit een vingerspoor te halen. Hij gebruikt hiervoor een geavanceerde techniek om structuurinformatie over moleculen te krijgen. Vingerspooranalyse wordt vooral toegepast om te bepalen van  wie het vingerspoor is door deze te vergelijken met een database of een verdachte.

Maar je kunt er ook mogelijke informatie uit halen over  wat die persoon heeft gedaan.
Heeft hij/zij:

  • met explosieven gewerkt?
  • drugs genomen of alleen aangeraakt?

Met de toegepaste techniek kan de distributie van specifieke chemische stoffen op een ondergrond worden gereconstrueerd, waardoor exact kan worden bepaald welke stoffen in het vingerspoor aanwezig zijn.

De meetapparatuur staat nog niet in elk willekeurig forensisch laboratorium. Maar Gino heeft de basis gelegd en met vervolgstudies krijgt dit door de jaren heen hopelijk steeds meer toepasbaarheid in de praktijk. Bijvoorbeeld als het gaat om het onderzoeken van een mogelijke betrokkene bij het voorbereiden van een terroristische aanslag, door te zoeken naar sporen van explosieven in een vingerspoor.