HvA Bibliotheek

Scriptie publiceren

Scriptie klaar? De Bibliotheek kan jouw HvA-scriptie zo publiceren dat hij over de hele wereld beschikbaar is.

Publiceer je scriptie in de HBO Kennisbank

Als je je studie succesvol hebt afgerond kun je aan anderen laten zien wat je gepresteerd hebt. Je kunt je scriptie laten opnemen in de HBO-Kennisbank: toegankelijk voor iedereen en vindbaar via zoekmachines zoals Google. Je kunt eenvoudig verwijzen naar je scriptie, omdat deze een permanente weblink krijgt.

Waar moet je rekening mee houden?

Privacy en vertrouwelijke gegevens

sommige informatie is bedrijfs- of privacygevoelig en daardoor niet geschikt voor publicatie. Als je scriptie online gepubliceerd wordt, moet je dus zorg dragen voor de privacy en belangen van je opdrachtgever, cliënten, respondenten, jezelf en andere betrokkenen. Bespreek dit vooraf met je opdrachtgever en je opleiding, zodat je hier tijdens het schrijven van je scriptie al rekening mee kunt houden.

Bijvoorbeeld door:

Namen van personen kun je vervangen door een tekencombinatie of een fictieve naam. Ook woonplaatsen en geboortedata van cliënten en respondenten kun je anonimiseren.

Als het om een grotere hoeveelheid vertrouwelijke gegevens gaat kun je deze in een aparte bijlage zetten, die niet gepubliceerd wordt. In dat geval geef je in de scriptie bij de vermelding van de bijlage aan dat deze vanwege vertrouwelijkheid niet beschikbaar is.

Kleinere tekstgedeeltes kun je verwijderen en op de betreffende plaatsen vermelden dat de informatie vanwege vertrouwelijke aard verwijderd is.

Als je je scriptie geschikt maakt voor publicatie door gegevens te verwijderen of aan te passen moet je wel op het titelblad vermelden dat het om een bewerkte / voor publicatie geschikt gemaakte versie gaat.

Is je scriptie vanwege vertrouwelijke informatie helemaal niet geschikt voor online publicatie? Dan is er een optie om alleen de metadata (titel, auteur, opleiding etc.) en de samenvatting te laten publiceren.

Is de informatie slechts voor een beperkte tijd vertrouwelijk vermeld dan de datum waarop deze embargotermijn verloopt op het toestemmingsformulier voor online publicatie.

Meer informatie

Gepubliceerd door  HvA Bibliotheek 26 oktober 2022