Het koloniale verleden verwerken

Caribisch wereldcafé

Evenement

Het verwerken van ons koloniale verleden vraagt om dialoog. Met elkaar in gesprek gaan en ervaringen delen leidt immers tot begrip en saamhorigheid. Daarom gaan we op 5 juni in gesprek met elkaar tijdens een Caribisch wereldcafé. Dit doen we samen met HvAnti en SESI Community Center.

Cultuurmaker Rosanna Nazir verzorgt de inleiding en professor Lamur, gespecialiseerd in het slavernijverleden, geeft een keynote. Daarnaast gaan we met elkaar in gesprek door middel van de dialoogmethode world cafe. Rolmodellen met roots in de voormalig Nederlandse koloniën Suriname en de Caribische eilanden faciliteren de gesprekken. Deze rolmodellen zullen hun verhaal delen over hoe het Nederlandse koloniale verleden hen persoonlijk en professioneel gevormd heeft. Daarnaast is er spoken word door Farah Badloe en zijn er heerlijke Caribische hapjes.

🗓️ Woensdag 05 juni 2024
⏱️ 16.30 – 18.30 uur
📍 FLOOR - Wibautstraat 3b, Amsterdam
♿️ Rolstoelvriendelijk
🤝‍ FLOOR x HvAnti x SESI Community Center

Over Prof. Dr. H.E. Lamur

In de jaren 70 was Humphrey Lamur een van de eerste wetenschappers die zich verdiepte in het onderwerp slavernij. Een van zijn eerste studies betreft het onderzoek naar de geschiedenis van de plantage Vossenburg in het district Commewijne. In 1985 verscheen zijn boek getiteld: De Kerstening van de slaven van de plantage Vossenburg, 1847 – 1878 [Universiteit van Amsterdam]. Na deze studie zijn er ook andere, circa 85 publicaties van hem verschenen. In 1972 werd Lamur benoemd tot hoofdwetenschappelijk medewerker aan de Universiteit van Amsterdam. In 1984 werd hij benoemd tot hoogleraar Culturele Antropologie. Na zijn emeritaat als hoogleraar verschenen van hem nog verschillende publicaties. Een van deze publicaties gaat over de 35.000 slaven in Suriname, die in het jaar 1863 werden geëmancipeerd. Het boek is in 2004 verschenen onder de titel: Familienaam en verwantschap van geëmancipeerde slaven in Suriname.

Prof. Dr. H.E. Lamur, Rosanna Nazir  

Prof. Dr. H.E. Lamur, Rosanna Nazir 

Over Rosanna Nazir

Rosanna Nazir (1970) is culturele transformatiedeskundige bij een internationaal IT-bedrijf. Ze is geboren in Suriname en woonachtig in Nederland. Ze heeft een hbo-achtergrond en 25+ jaar professionele ervaring opgebouwd tot cultuur maatschappelijke veranderingsdeskundige, trainer en coach. In 2011 richtte zij de stichting Vrouwen Aan Het Werk op met als missie: het verbeteren van de positie van voornamelijk migrantenvrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Rosanne heeft educatieprogramma's ontwikkeld zoals het bootcamp en het World Smart College, die op Europees niveau meerdere awards wonnen. Haar passie voor een betere wereld komt voort uit haar streven naar diverse vrouwelijke rolmodellen, vooral voor jongeren. Dit engagement is geworteld in haar ervaring als migrant in de jaren 70, toen ze naar Nederland kwam en zich realiseerde dat er weinig bekend was over het koloniale verleden. Ze blijft zich inzetten voor empowerment en het belichten van diverse geschiedenissen die anders over het hoofd worden gezien.

Farah Badloe

Farah Badloe

Over Farah Badloe (spoken word)

Hi allemaal! Mijn naam is Farah Badloe, 23 jaar. Momenteel zit ik in de afstudeerfase van Social Work, hier op de HvA, waar ik stageloop bij Culture Collective (CC). Binnen m'n studie en werkveld probeer ik sociale verandering teweeg te brengen d.m.v. kunst en cultuur. Daarnaast heb ik tot voor kort een jaar in Suriname gewoond om ook daar aan jongerentalentontwikkeling en jongerenempowerment te doen. Ik heb daar een enorme en waardevolle reis gemaakt met betrekking tot mijn relatie met het land, de cultuur en mijn familie(geschiedenis). Verder ben ik in Nederland trainer en programma-ontwikkelaar bij Music Moves Amsterdam. Naast het faciliteren en ontwikkelen van woordkunstpodia/-trajecten, houd ik zelf ook enorm van schrijven. Mijn stukken zijn altijd puur, dichtbij en rauw uit het hart; ik geef eigenlijk de lezer een kwetsbaar inkijkje in mijn dagboek. Daar vind je veel twijfels, vragen en onzekerheden, maar ook de nodige lichtpuntjes van liefde, geluk en hoop. Vaak zit hier veel herkenbaarheid in en raak ik automatisch "collectieve", grote thema's die wij allen dragen in onze samenleving.

Gepubliceerd door  FLOOR 15 mei 2024

Datum

Startdatum 05 jun

Tijd

16:30 - 18:30 uur

Locatie

FLOOR

Wibautstraat 3b

1091 GH Amsterdam

020 595 4955