Biobased hoogbouw publicatie: 'Hoog Hout Haalbaar'

Optimalisatie Bouwprocessen

19 mrt 2024 10:57 | City Net Zero

Biedt biobased hoogbouw een mogelijke oplossing voor het woningtekort, de verdichtingsopgave en de klimaatcrisis? ‘Hoog Hout Haalbaar’ van AMS Institute, LEVS architecten en Gemeente Amsterdam presenteert inzichten en oplossingen voor ‘Paris Proof tenderen’, voor de vier grootste gemeenten van Nederland.

Bouwhubs op strategische locaties

De HvA leverde een bijdrage aan dit onderzoek en concentreerde zich op de vraag hoe het transport van bouwmaterialen aanzienlijk kan bijdragen aan het verminderen van uitstoot, bouwkosten en verkeersdrukte in de stad. Houtbouw blijkt een effectieve manier te zijn om het transport te optimaliseren, waardoor het lichter, efficiënter en minder belastend wordt. Het organiseren van bouwhubs op strategische locaties is cruciaal. Maar wat is de meest effectieve aanpak?

Logistiek ruimtelijk rekenmodel

Op basis van gegevens over lopende en toekomstige hoogbouwprojecten, materiaalvolumes, bruikbare transportroutes en geschikte hublocaties hebben we voor de gemeente Amsterdam een logistiek ruimtelijk rekenmodel ontwikkeld. Met dit model hebben we diverse bouwkundige en logistieke scenario's onderzocht, variërend van een traditioneel "Business as Usual" scenario (BAU) tot een volledig "Biobased Industrieel Modulair Zero Emission Circulair" scenario (BIMZEC), en alle mogelijke combinaties daartussen.

Noodzaak lokaal elektrisch vervoer en afstemming circulair hergebruik

In elk onderzocht scenario laat de geleidelijke implementatie van BIMZEC een aanzienlijke reductie van de uitstoot zien, vooral wanneer gebruik wordt gemaakt van multifunctionele bouwhubs, elektrische trucks en een combinatie van transport over water voor modulaire houtbouw. Het gebruik van strategisch gelegen multifunctionele hubs leidt tot aanzienlijk verminderde druk op bijna alle wegen. Echter, lokaal kan dit soms resulteren in extreem verhoogde druk op specifieke verkeersaders, vooral bij een toename van lokaal transport bij circulair hergebruik. Dit benadrukt de noodzaak van lokaal elektrisch vervoer en nauwkeurige afstemming van circulair hergebruik