Urban Vitality
Urban Vitality - Van Topzorg naar Topsport
Amsterdam bruist. Al eeuwen. En dat houden we graag zo. Daarom onderzoekt de HvA onder de naam Urban Vitality hoe zij stadsbewoners kan helpen vitaal en gezond te worden of te blijven. In wijken, op scholen en bij sportverenigingen.
In de stad wonen uiteenlopende groepen die ondersteuning kunnen gebruiken bij hun gezondheid en leefstijl. Neem kwetsbare ouderen die thuiswonen, kinderen met overgewicht of hartpatiënten die moeten revalideren. Maar ook topsporters, die willen weten hoe zij nog beter kunnen trainen.
Gezondheid versterken
De HvA kijkt hoe we de vitaliteit kunnen versterken van deze groepen. Groepen met verschillende culturele achtergronden en sociaal-economische status, van Nieuw-West tot centrum tot Zuid-Oost. Hiervoor werken we samen met bijvoorbeeld de gemeente, zorginstellingen en ziekenhuizen. Én natuurlijk met deze mensen zelf.
Onze onderzoekers en studenten brengen bijvoorbeeld in kaart:
- met welke zorg oudere hartpatiënten het beste herstellen na een ziekenhuisopname;
- hoe we ouders met een lage sociaaleconomische status en/of migratieachtergrond meer leren over gezonde leefstijl voor hun kind via de kinderopvang;
- of een app kinderen met overgewicht helpt om meer te bewegen in het park;
- of intensive care-patiënten beter revalideren met een mobiele loopband – een soort superstep waarmee je drie keer sneller loopt dan normaal;
- of topsporters, beroepsmusici en professionele dansers beter presteren onder druk met een nieuwe oefenmethode.
Wat we ook doen, en voor welke doelgroep dan ook, we zijn er altijd op uit mensen verantwoord te laten bewegen en eten. Want de groep Amsterdammers die te weinig beweegt en ongezond eet groeit nog steeds.
Zo vragen we ons af:
- hoe we wijken gemakkelijk begaanbaar kunnen houden voor ouderen (Age Friendly City)
- hoe we meer mensen in beweging kunnen krijgen (bijvoorbeeld met meer groen in de wijk, sporttoestellen in het park en apps);
- of we gewrichtsaandoeningen kunnen behandelen met leefstijl in plaats van medicijnen ;
- of mensen na een ziekenhuisopname beter herstellen als zij genoeg eiwitten binnenkrijgen.
Onze studenten doen hun onderzoek samen met – vaak gepromoveerde – HvA-docenten en -lectoren . De onderzoekteams trekken bij voorkeur op met andere disciplines, én met andere partijen die werken aan de gezondheid van Amsterdammers, zoals:
- Amsterdam UMC
- TNO
- zorgcentra
- sportinstellingen
- migrantenvertegenwoordigers
- patiënten- en beroepsverenigingen
We werken ook nauw samen met het bedrijfsleven, bijvoorbeeld met app-ontwikkelaars en voedingsbedrijven.
Living labs
Het meeste onderzoek van Urban Vitality vindt plaats in living labs, praktijksettings in de stad, waarin bewoners, patiënten en sporters actief bijdragen aan het onderzoek.
Onder de onderzoekers zijn veel docenten van de HvA. Zij gebruiken de laatste inzichten uit het onderzoek in het onderwijs. Studenten leren meebuigen met steeds veranderende maatschappij en nieuwe oplossingen te bedenken.
Zo brengen we de aankomende (wijk)verpleegkundigen, paramedici, diëtisten, sportdocenten en ondernemers een onderzoekende basishouding bij, zodat zij na hun afstuderen direct hun steentje kunnen bijdragen aan een gezonde stad.