Centre of Expertise Urban Vitality

VITAMINE

Een aanvullend thuistrainingsprogramma voor vitale, Amsterdamse ouderen

Nederland vergrijst. Er komen steeds meer 55-plussers. Een van de meest voorkomende klachten bij ouderen is dat ze steeds meer moeite hebben met de gewone, dagelijkse handelingen. Hoe zorg je ervoor dat mensen zo lang mogelijk gezond blijven en zelfstandig kunnen blijven functioneren? Een actieve levensstijl en gezonde voeding maken daarbij een groot verschil, vooral voor ouderen met beginnende, functionele beperkingen.

Het HvA-project VITAMINE ontwikkelt een thuistrainingsprogramma als aanvulling op het landelijke programma Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO). De training wordt digitaal ondersteund en verrijkt met eiwitrijke voeding om het effect te optimaliseren.

Peter Weijs, lector Gewichtsmanagement: “Mensen worden steeds ouder, maar niet iedereen krijgt zomaar gezonde levensjaren erbij. Met ons project VITAMINE willen we een vitale levensstijl van ouderen ondersteunen, zodat ze zich goed voelen en bijvoorbeeld langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen."

Het onderzoek wordt uitgevoerd in de regio Amsterdam. Het onderzoeksprotocol is getoetst bij de medisch ethische toetsingscommissie van het VUmc. Het VITAMINE-project wordt gefinancierd door Urban Vitality en via subsidie van het Fonds Nuts Ohra onder het speerpunt ‘Meer Veerkracht, Langer Thuis’. Hiernaast heeft docent/onderzoeker Sumit Mehra een NWO promotiebeurs ontvangen.

Samenwerken

VITAMINE is een samenwerking tussen de HvA-faculteiten Gezondheid (FG), Bewegen, Sport en Voeding (FBSV) en Digitale Media en Creatieve Industrie (FDMCI). Externe partners zijn o.a. Cordaan, VITA Amstelland, Coherente, GoldenSports, Sportbedrijf Amstelveen, Amstelhuis en Stichting MBvO.

Gepubliceerd door  Kenniscentrum Bewegen, Sport en Voeding 4 december 2018