Hogeschool van Amsterdam

Urban Vitality

Thuistrainingsprogramma

Het landelijke sport- en beweegprogramma Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO) blijkt niet effectief genoeg om fit en zelfstandig te blijven. Onderzoekers van het VITAMINE-project ontwikkelen daarom een aanvullend thuisprogramma. Hiermee kunnen ouderen de frequentie en intensiteit van hun training verhogen én hun fysiek functioneren verbeteren.

Het thuisprogramma is specifiek ontwikkeld voor VITAMINE en voor een belangrijk deel gebaseerd op de bestaande Functionele Training Ouderen (FTO) van TNO. Voor de implementatie ervan sluiten onderzoekers zoveel mogelijk aan bij het bestaande beweegaanbod.

Jantine van den Helder, promovendus VITAMINE: "Vier lectoraten van verschillende faculteiten voeren het onderzoek uit. Dat vereist de nodige organisatie en overleg over onderzoeksmethoden. Een andere uitdaging was dat we vrij veel proefpersonen uit de praktijk nodig hadden. Met hulp van zorginstelling Cordaan, VITA Amstelland, Coherente, GoldenSports, Stichting MBvO en door de gemeentes Amsterdam en Amstelveen te betrekken, hebben we potentiële, oudere deelnemers enthousiast gemaakt voor ons project. Het onderzoek is op meerdere fronten complex en uitdagend. Tegelijkertijd geeft het een enorme meerwaarde om met zoveel verschillende disciplines samen te werken. Je krijgt een kijkje over de schutting, vult elkaar aan en bereikt samen innovatieve resultaten."

Gepubliceerd door  Kenniscentrum Bewegen, Sport en Voeding 4 december 2018