Komt een mens bij de dokter

Doorpraten over inclusieve zorg

Evenement

Naar aanleiding van de expositie ‘Komt een mens bij de dokter’ gaan we tijdens dit event in gesprek over inclusieve gezondheidszorg met betrekking tot sekse, gender en seksuele oriëntatie.

📆 Maandag 13 mei 2024
⏱️ 16.30 – 17.30
📍Wibautstraat 3B - Amsterdam
💰 Gratis toegang
♿️ Rolstoelvriendelijk
🤝‍ FLOOR x HvA Bibliotheek x Rutgers x Sesi

Wist je dat hart- en vaatziekten bij vrouwen vaker gemist worden dan bij mannen? En dat mannen met een depressie het vaak lastiger vinden om hulp te vragen? Of dat 45% van de vrouwen met autisme eerst een verkeerde diagnose krijgt tegenover 30% van de mannen? Ook voelt 17% van de lhb (lesbische, homo- en biseksuele) personen zich onbegrepen door hun huisarts.

Tijdens dit event gaan we in gesprek over inclusieve gezondheidszorg met betrekking tot sekse, gender en seksuele oriëntatie. Dit doen we samen met vier personen uit de tentoonstelling: drie personen die op zoek waren naar passende zorg en één zorgprofessional. Wat zijn hun ervaringen in de zorg en wat hebben zij gemist? Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat de gezondheidszorg inclusiever wordt en gezondheidsverschillen met betrekking tot sekse, gender en seksuele oriëntatie verkleinen? En wat kan jij daarin betekenen?

Programma

16:15-16:30 Inloop met muziek van Nuhcole
16:30-17:00 Panel 1
17:00-17:05 Spoken word optreden door Bodien
17:05-17:30 Panel 2
17:30 Borrel

V.l.n.r. Dhena, Kai, Maxine

V.l.n.r. Dhena, Kai, Maxine

Sprekers

Dhena (26) kampt al sinds haar elfde met extreme menstruatiepijn. Ze heeft zeven huisartsen gehad, maar ze werd telkens niet serieus genomen. Uiteindelijk, na veel aandringen, werd ze geholpen en doorverwezen naar het expertisecentrum endometriose.

Kai (22 Jaar) kwam rond zijn zeventiende uit de kast als trans man. Hij zat toen in een jeugdzorginstelling in een gemengde groep, maar nadat hij uit de kast kwam werd hij in een meidenleefgroep geplaatst. In de jeugdzorg is nog veel te bereiken als het gaat om lhbti+ emancipatie en Kai heeft hier meerdere gesprekken over moeten voeren. Uiteindelijk werd hij weer terug geplaatst naar een gemengde groep en kreeg hij een postvakje met een naamplaatje met daarop ‘De heer..’. Kai is nu influencer.

Maxine (52 jaar) is voedingsconsulent en oprichter van hartinshape.nl. Ze kreeg een verkeerde diagnose, werd niet serieus genomen en hield ze schade over aan een gemiste hartaanval. Via een second opinion kreeg ze een levensreddende hartoperatie, waardoor ze nog enige kwaliteit van leven terugkreeg.

Kelsey Billinghurst

Kelsey Billinghurst

Kelsey Billinghurst is expert op het gebied van seksualiteit en zorg bij expertisecentrum seksualiteit Rutgers. Rutgers zet zich in voor een wereld waarin iedereen vrij is om van seks en relaties te genieten om zo gelukkiger te zijn. Dit doen zij doormiddel van (wetenschappelijke) onderzoeken, het delen van kennis, trainingen en workshops. Kelsey houdt zich onder andere bezig met inclusieve gezondheidszorg en de integratie hiervan binnen het zorgonderwijs.

Nuhcole

Nuhcole

Muziek tijdens inloop door Nuhcole

Nuhcole is een 25-jarige artiest geboren en getogen in Almere. Sinds anderhalf jaar richt ze zich op het maken van Nederlandstalige muziek die diep ingaat op mentale struggles. Haar muziek is een mix van pop, R&B en indie, en is geïnspireerd door mijn wens om het stigma rondom deze onderwerpen te doorbreken en mensen aan te moedigen om na te denken over hun eigen emoties en ervaringen.

Bodien

Bodien

Spoken word door Bodien

Bodien Curiël (1999) is schrijver van poëzie en proza en een Social worker in spe. Tijdens haar studie en in haar teksten doet zij onderzoek naar thema's rondom seksualiteit, mentale gezondheid en familiebanden.

De tentoonstelling ‘Komt een mens bij de dokter’

Iedereen is uniek. Er zijn veel aspecten waarin we van elkaar verschillen: we zijn man, vrouw, of willen niet in een hokje gestopt worden. We voelen ons seksueel aangetrokken tot allerlei soorten mensen, juist tot een bepaalde groep of tot helemaal niemand. Door deze verschillen hebben sommige groepen een groter risico op bepaalde gezondheidsklachten dan anderen. Dit vraagt om sensitiviteit ten aanzien van deze diversiteit. Helaas gebeurt dit nog niet altijd en krijgen mensen niet altijd de goede zorg door schaamte, onwetendheid en verkeerde aannames.

In de tentoonstelling ‘Komt een mens bij de dokter’ zie en lees je verhalen van mensen uit de spreekkamer. Je ontmoet mensen die, hoe verschillend ze ook zijn, één ding met elkaar gemeen hebben: ze zoeken naar passende zorg.

De tentoonstelling staat van 15 april t/m 17 mei op de 1e verdieping van het Wibauthuis.

Gepubliceerd door  FLOOR 29 april 2024

Datum

Startdatum 13 mei

Tijd

16:30 - 17:30 uur

Locatie

FLOOR

Wibautstraat 3b

1091 GH Amsterdam

020 595 4955