Duurzaam gedrag stimuleren in je omgeving

Psychologie Toegepast #2

Evenement

Bij deze tweede editie van Psychologie Toegepast onderzoeken we hoe jij invloed kan hebben op het duurzame gedrag van mensen in jouw omgeving. Ons gedrag wordt niet alleen bepaald door financiële overwegingen of gemak, ook sociale en morele overwegingen spelen hierbij een belangrijke rol. 

Durf jij tegen je vriendengroep te zeggen dat je niet met het vliegtuig op vakantie gaat? Vind jij het spannend om vegetarisch te koken voor je familie? We gedragen ons duurzaam (of juist niet) omdat anderen dat van ons verwachten of omdat anderen dat ook doen, of omdat we iets goeds willen doen voor anderen of het milieu.

Tijdens deze editie van Psychologie Toegepast spreekt Guillaume Straatjes met Kelvin Covalo en Michiel Baaijen. Zij werken allebei aan duurzame gedragsverandering en volgen de master Klimaatpsychologie -en gedrag.

🗓️ Donderdag 29 februari 2024

⏱️ 14.30 - 15.30 uur (inloop vanaf 14.15 uur)

📍 FLOOR - Wibautstraat 3b

♿️ De eventruimte is rolstoeltoegankelijk

💰 Gratis toegang

V.l.n.r. Kelvin Covalo, Michiel Baaijen, Guillaume Straatjes

Over de sprekers

Kelvin Covalo

Kelvin Covalo werkt als gedragsdeskundige aan een opdracht voor het Behavioral Insights Team (BIT) van het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. Hierin doet hij onderzoek naar de ultiem klimaatbestendige (waterrobuuste en biodiverse) tuin en welke gedragsinterventies bijdragen aan de bewerkstelliging ervan in Nederland. “Kort gezegd werk ik aan de voorbereiding op de wateroverlast die ons te wachten staat. Ik schreef mij in voor de Master Klimaatpsychologie -en gedrag omdat ik niet meer van de zijlijn toe wilde kijken maar juist bij wilde dragen aan een van de meest betekenisvolle en complexe vraagstukken van deze tijd: klimaatverandering. In deze master leer ik de rol van de mens in dit vraagstuk beter begrijpen.”

Michiel Baaijen

Michiel Baaijen werkt bij Kringloopbedrijf De Lokatie als winkelbeheerder/meewerkend jobcoach. Het is een sociale firma waar voornamelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Er werken mensen via allerlei regelingen waarbij vaak sprake is van psychische en/of fysieke uitdagingen waardoor werken binnen een regulier bedrijf niet altijd past. De functie is een mooie combinatie van sociaal werk en aandacht voor duurzaamheid.

Kringloopwinkels zijn een voorloper op het gebied van duurzaamheid en ontlenen hun bestaansrecht aan het hergebruiken van producten die anders zouden worden weggegooid. Ze hebben daarom een interessante en belangrijke plek in de transitie naar een circulaire economie. De master leert mij met een wetenschappelijke bril te kijken naar gedrag rondom de praktische (duurzaamheids-)vraagstukken die zich voordoen.

Guillaume Straatjes (moderator)

Guillaume Straatjes zoekt in zijn werk graag het spanningsveld op tussen psychologie en duurzaamheid. Hij is dan ook docent bij de bachelor Toegepaste Psychologie en de Master Klimaatpsychologie -en gedrag en zetten de verdiepingsmodule Klimaat & Gedrag op. Daarnaast geeft hij trainingen voor Stichting Klimaatgesprekken.

Gepubliceerd door  FLOOR 22 januari 2024

Datum

Startdatum 29 feb

Tijd

14:30 - 15:30 uur

Locatie

FLOOR

Wibautstraat 3b

1091 GH Amsterdam

020 595 4955