Tania Leon en Nicolaes Tulp

De gezondheidscampus bestaat uit het Tania Leonhuis en het Nicolaes Tulphuis. Wie zijn zij?

Ruth Naomi (Tania) Leon 1945 (Wellington, Zuid-Afrika) – 1996 (Nigtevecht)

Leon is geboren in Zuid-Afrika en is daar opgeleid als docent. Best bijzonder in die tijd in het door apartheid geregeerde Zuid-Afrika. Bovendien is Leon de jongste uit een gezin van 9. Haar ouders hebben het niet breed maar stimuleren hun kinderen om onderwijs te volgen.

In 1973 ontvlucht Leon haar geboorteland Zuid-Afrika omdat het apartheidsbeleid van de Zuid-Afrikaanse regering repressiever wordt.

In Nederland laat ze het docentschap achter zich en gaat door in de gezondheidszorg. Eerst behaalt ze haar diploma Verpleegkunde, specialiseert zich in obstetrie en gynaecologie en daarna gaat ze de kant op van maatschappelijke gezondheidszorg. Ze wordt onder meer wijkverpleegkundige bij de Stichting Amsterdamse Kruisverenigingen.

In die tijd wordt ze zich meer en meer bewust van haar positie als zwarte, lesbische vrouw in Nederland en wordt de activiste en feministe in haar geboren. Ze wordt lid van de Anti-Apartheids Beweging Nederland (Nederlandse unit van het ANC). Zij richt meerdere groepen en fondsen op, zoals Sister Outsider, een actiegroep voor zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwen die van vrouwen houden, en het naar haar vernoemde Tania Leon Studiefonds, voor Zuid-Afrikaanse jonge vrouwen in een achterstandspositie.

Nagedachtenis

In de entree van het Tania Leonhuis is sinds 25 januari in het raamwerk van het gebouw een glaskunstwerk te bewonderen, dat een afbeelding van Tania Leon laat zien. Kleurrijk en veelzijdig, zoals zij was. Haar portret is gebrandschilderd op mondgeblazen LambertsGlas, waarbij elke plaat uniek is, door Rianne Willemsen (brandschilderwerk) en Sebastiaan Rietkerk, Glas Atelier Domstad (ontwerp), onthuld door haar naasten.

Ze was “een activist met een goed gevoel voor humor”, zo beschrijft vriendin Marja Vuijsje haar in haar boek, ‘Oude dozen, een min of meer feministische leesgeschiedenis’ uit 2018*
*Lees het hele artikel met een persoonlijke touch dat in de Havana staat Wie was de vrouw naar wie het Tania Leonhuis is vernoemd? - HvanA

Nicolaes Tulp 1593 (Amsterdam) – 1674 (Amsterdam)

Nicolaes Tulp, is een beroemd Amsterdamse arts in de zeventiende eeuw, geboren onder de naam Claes Pieterszoon.

Hij is ook ‘schepen* van de stad. Hij kiest als wapen voor zijn zegel een tulp. De tulp staat ook op het uithangbord aan zijn huis (Keizersgracht 210) en op zijn koetsje dat hij gebruikt om patiënten te bezoeken. In die tijd laat hij zijn naam veranderen naar Nicolaes Tulp.
Tulp maakt ook een receptenboek voor apothekers waarin hij de samenstelling en dosering voor medicijnen vastlegt.
Later wordt Tulp burgemeester en neemt afstand van zijn vak als arts; hij kan het niet meer combineren.

Tulp figureert op de anatomische les van Rembrandt. De volledige naam van dit kunstwerk heet namelijk: De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp

Meer weten? Lees het artikel in de HvanA

Verleden en toekomst

Een moeras was de plek waar nu de twee gebouwen van de Gezondheidscampus staan. Maar dat is al lang geleden: omstreeks 1300 is dit gebied drooggelegd en vervolgens komen er boerderijen.
De gemeente Amsterdam begint halverwege de vorige eeuw met plannen voor de Bijlmermeer: er verschijnen woningen, sportvelden en bedrijven. Ook verrijst het Academisch Medisch Centrum (AMC). Daarnaast komt het Nicolaes Tulphuis en nog wat later het Tania Leonhuis: samen de Gezondheidscampus. Het Tania Leonhuis is dus later gebouwd en verbonden met het Nicolaes Tulphuis. Sinds 2023 ligt het Tania Leonhuis op de tekentafel. De verwachting is dat in 2025 de eerste paal van de nieuwbouwvleugel wordt geslagen, en wordt het Tania Leonhuis stapsgewijs gerenoveerd. Na voltooiing van de renovatie en nieuwbouw van het Tania Leonhuis zal het Nicolaes Tulphuis niet meer worden gebruikt .

Meer weten? Lees het artikel in HvanA

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 25 januari 2024