Urban Vitality Open Science

Data management plan(ning)

Een datamanagementplan (DMP) is een digitaal document waarin je beschrijft welke gegevens je gaat verzamelen, hoe je de gegevens gaat opslaan en beheren tijdens het project, en wat er met de gegevens gaat gebeuren nadat het project is afgerond.

Wat is een datamanagementplan en waarom is het belangrijk?

De website van UvA/AUAS research data management biedt uitstekende informatie in zowel het Nederlands als het Engels over DMPs. Merk op dat in het geval van het verzamelen van persoonsgegevens een DMP ook een belangrijk document is in het licht van de GDPR. Veel van de informatie in een DMP heb je wellicht ook nodig in een Data Protection Impact Assessment (DPIA). Data management planning gaat over het werken aan FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) data, het efficiënter en transparanter maken van je werk, en het creëren van meer waarde voor je data voor jezelf en anderen. Kijk op de website van de Universiteit Utrecht wat er voor jou in zit.

Wanneer en hoe schrijf je een DMP?

  • Het is zinvol om een DMP te schrijven voor elk individueel onderzoek in je project en het is het meest efficiënt om je DMP te schrijven nadat je een gedetailleerd onderzoeksprotocol/plan hebt geschreven .
  • De AUAS werkt met een online tool genaamd Research Management Services (RMS)) . Het sjabloon dat in RMS wordt gebruikt is goedgekeurd door zowel SIA als NWO. U kunt ook het sjabloon van de financier gebruiken en dit uploaden in RMS.
  • In RMS geeft uw AUAS facultaire data steward feedback nadat u het DMP heeft ingediend.
  • Een DMP in RMS kan zowel voor als na (of tegelijkertijd) het invullen van het Data Protection Review formulier worden ingevuld.
  • Aangezien uw begeleider of hoofdonderzoeker (lector) eindverantwoordelijk is voor het datamanagement van uw onderzoek is het raadzaam om de 'definitieve' versie van uw DMP te bespreken met uw begeleider of hoofdonderzoeker (lector).
  • Een DMP is onderdeel van de ethische beoordeling door de ethische onderzoekscommissie van de AUAS .
  • Een DMP kan gezien worden als een 'levend' document. Wij adviseren u om uw DMP te evalueren (ten minste eenmaal per jaar) en bij te werken wanneer dat in de loop van een onderzoek nodig is.
  • Na afloop van uw studie of project archiveert u uw DMP(s) in een datapakket in UvA/HvA figshare.

Meer informatie: gegevensverzameling en FAIR-gegevens

Gepubliceerd door  Urban Vitality 11 maart 2024