Centre of Expertise Urban Vitality

Buurtcampus Zuidoost

Een (mentaal) gezond leven

In Amsterdam-Zuidoost leven relatief veel mensen in armoede, met name in de EGK-buurt. Zij ervaren hierdoor vaker stress en hebben meer moeite met een gezonde leefstijl. Vaak is er ook sprake van gevoelens van eenzaamheid. Andersom helpt een gezonde leefstijl bij het verminderen van stress, waardoor je ruimte hebt om bijvoorbeeld schulden aan te pakken of op zoek te gaan naar werk. Hoe pakken we armoede, gezondheid en opvoeding in gezamenlijk aan?

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

In lijn met landelijke overheidsbeleid legt de gemeente Amsterdam steeds meer verantwoordelijkheid bij haar inwoners. De gemeente verwacht dat burgers participeren in alle aspecten van het dagelijkse leven en de regie over hun leven voeren. Zo ook over hun eigen gezondheid. Voor kwetsbare burgers is dit lastig. Zij kampen naast gezondheidsproblemen vaak met schulden, taalachterstand, werkloosheid, verslaving(en) en/of slechte huisvesting. Dit vraagt om begeleiding en/ of advies van zorgprofessionals en hulpverleners; bij voorkeur via een integrale aanpak.

Voordelen aanpak

  • Studenten werken op interprofessionele en geïntegreerde wijze aan beroepsproducten.
  • Authentiek onderwijs waarbij studenten leren onderzoek te doen in de praktijk en hiervan de urgentie voelen.
  • Studenten worden aangezet professioneel te redeneren over het perspectief van kwetsbare burgers, zorgprofessionals/hulpverleners en vrijwilligers, organisaties en stadsdelen in relatie tot hun eigen ethische en culturele sensitiviteit.
  • Aantoonbare verbinding tussen onderzoek, onderwijs en inwoners van Amsterdam.
  • Betere aanpak van gezondheidsproblemen in Amsterdam vanwege het grote aantal studenten die de HvA inzet voor dit living lab.

Nieuwsberichten Buurtcampus Zuidoost

Gepubliceerd door  Urban Vitality 14 mei 2024