Centre of Expertise Urban Vitality

Activity Card Sort Nederland

Voor cliënten van 18-64 en 65+

Opstaan, naar je werk gaan, hobby’s uitvoeren, vrienden bezoeken of je smartphone gebruiken. Dagelijkse activiteiten die zo vanzelfsprekend lijken. Totdat er plotseling of geleidelijk iets gebeurt waardoor deze vanzelfsprekendheid verandert. De Activity Card Sort (ACS) is een meetinstrument dat dagelijkse activiteiten van mensen in kaart brengt. Door het sorteren van foto’s meten ergotherapeuten (in maat en getal) in hoeverre het activiteitenrepertoire van hun cliënt is veranderd.

Wat is de ACS?

De ACS is een meetinstrument dat het dagelijks handelen van personen in beeld brengt door bij hen een foto-interview af te nemen. Bij de ACS sorteren mensen foto’s met betekenisvolle activiteiten. Het gebruik van foto’s sluit beter aan bij mensen die de (gesproken en/of geschreven) taal minder goed beheersen. In tegenstelling tot het gebruik van woorden (zoals bij andere assessments) kunnen foto’s associaties oproepen over de afgebeelde activiteiten. Ook brengen foto’s mensen op ideeën, waardoor ze breder kijken naar de huidige en vroegere dagelijkse routines.

Het gebruikmaken van afbeeldingen sluit aan bij de leidraad ‘Communicatievriendelijk meten’ en op het gebruik van meetinstrumenten bij mensen met verminderde gezondheidsvaardigheden. Door middel van de ACS kan de ergotherapeut vaststellen welke activiteiten cliënten nu doen en inzicht krijgen welke activiteiten ze kunnen oppakken voor het vergroten van hun participatie.

Cursus Vaardig in Activity Card Sort

De cursus Vaardig in Activity Card Sort (ASC-NL) is ontwikkeld voor professionals die werken in de eerste of tweede lijn. Je krijgt informatie over de ontwikkeling van de ACS NL (18-64) en ACS NL (65+). Je leert hoe je het assessment gestandaardiseerd afneemt en hoe je de ACS inzet als gespreksinstrument op jouw eigen werkplek.

Prijzen en bestellen ACS-NL

De producten van ACS-NL zijn leverbaar. Bekijk prijslijst. Bestel alvast jouw product(en) via onderstaande knop.

ACS-scoreformulier

Download hieronder het ACS-scoreformulier als excelbestand. Tip: vul het formulier digitaal in en print deze daarna uit.

Het scoreformulier bestaat uit 3 werkbladen:

  • In werkblad 1 voer je de eerste meting in
  • In werkblad 2 voer je de tweede meting in.
  • Werkblad 3 geeft een samenvatting van de scores. Het formulier rekent scores uit en laat de velden van belangrijkheid, uitvoering en tevredenheid oplichten op basis van de ingevulde categorie.

Contact

Heb je vragen over de Activity Card Sort, de cursus of het bestellen van de producten? Neem dan contact met ons op via posthbo-ergotherapie@hva.nl.

Gepubliceerd door  Urban Vitality 22 mei 2023