Nationaal decanensymposium UvA-HvA

De kunst van het kiezen

Op donderdag 20 september 2018 vond het 29e Nationaal Decanensymposium UvA-HvA plaats. Samen met ruim 400 schooldecanen uit heel Nederland verkenden experts uit het onderwijs het thema 'De kunst van het kiezen'.

Studiekeuzebegeleiding bestaat onder andere uit leerlingen leren kiezen. Maar hoe werkt kiezen eigenlijk? Welke methodes zijn er om tot keuzes te komen, en wat verstaan we onder keuzevaardig zijn? Hoe leer je een ander om een autonome, weloverwogen en doelbewuste keuze te maken? En hoe helpt deze kennis u als decaan of mentor bij de begeleiding van uw leerlingen en studenten?

Onder leiding van dagvoorzitter Ruben Neuhaus gaven verschillende sprekers hun antwoorden op deze vragen. Jan Bransen en Frits Philips deelden in het ochtendprogramma hun visies met de zaal. De columns tijdens het symposium werden verzorgd door Martje van der Brug en Japke D. Bouma.

Tijdens het middagprogramma konden deelnemers verdiepende masterclasses volgen van Thijs Launspach, Jouke Post, Nienke Atteveldt en Saakje Bakker.

Het decanensymposium in beeld

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

In de afspeellijst kun je kiezen voor het programma voor de pauze, het programma na de pauze en het midagprogramma in de aula.

Presentaties en hand-outs

Keynote Frits Philips: Kiezen doe je zo

Keynote Jan Bransen: Jezelf worden in het onderwijs

Masterclass Thijs Launspach: Hoe help je leerlingen die niet kunnen kiezen, kiezen?

Masterclass Jouke Post: Bij wijze van spreken, de waarde van metaforen

Column Martje van den Brug: Als je ouders je studie kiezen

Column Japke D. Bouma: Dit zijn de ergste jeukwoorden bij studiekeuze

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 19 juli 2022