Van Schulden naar Kansen
De impact van vijf jaar armoede en schuldenbestrijding
Het lectoraat Armoede Interventies, Nationale-Nederlanden en Aegon voerden vijf jaar lang een programma uit gericht op het terugdringen van armoede en schulden. In totaal werden 85 lokale informele armoede- en schuldenprojecten hiermee ondersteund. In 2020 is dit programma en het vijfjarige impactonderzoek afgerond. In november 2021 zijn de inzichten gepresenteerd met een congres en het boek 'Van Schulden Naar Kansen - Weten Wat Werkt'. Dit is verkrijgbaar in de boekhandel.
Doelstellingen Van Schulden Naar Kansen
Het programma naar de gelijknamige Stichting van Schulden naar Kansen werd gestart vanuit de volgende doelstellingen. Nationale-Nederlanden en Aegon wilden met het programma 15 procent van de huishoudens in een aantal buurten in Amsterdam, Rotterdam, Arnhem, Zwolle, Leeuwarden, Groningen en Den Haag bereiken die betaalachterstanden hebben. Deze buurten zijn geselecteerd vanwege hoge concentraties huishoudens met een (zeer) laag inkomen die daar ‘in armoede’ leven. De tweede doelstelling was het vergroten van de (structurele) financiële zelfredzaamheid van deze huishoudens. De derde doelstelling was de doorontwikkeling van de armoede- en schuldenprojecten.
Onderzoek & resultaten
Bekijk hieronder de video over de resultaten en aanbevelingen uit het onderzoek.
Animatievideo onderzoek Van Schulden Naar Kansen
We voerden het onderzoek van 2016 - 2020 uit binnen 78 van de 85 ondersteunde projecten. Dat gebeurde in drie deelonderzoeken: het projectenonderzoek, het deelnemersonderzoek en het contextonderzoek. De tussentijdse resultaten van het projectenonderzoek en deelnemersonderzoek verwerkten we jaarlijks in openbare overall rapporten: één gericht op de projecten van Nationale-Nederlanden, de ander gericht op de projecten van Aegon. De tussentijdse resultaten van het contextonderzoek deelden we jaarlijks enkel met de financiers en met de crediteuren die meewerkten aan het onderzoek. Bekijk hieronder de opzet per deelonderzoek, bijbehorende publicaties en andere onderzoeksproducten.
Impactonderzoek
Doel van het onderzoek vanuit het lectoraat Armoede Interventies van de HvA was om inzicht te geven in de mate waarin deze doelstellingen gerealiseerd worden. Daarnaast levert het onderzoek kennis op over wat wel en niet werkt bij het bevorderen van financiële zelfredzaamheid, met als doel deze inzichten vervolgens beschikbaar te maken en te verspreiden.
De centrale onderzoeksvragen:
- Hoeveel huishoudens zijn er met het programma bereikt?
- Verbeterde de financiële zelfredzaamheid van deze huishoudens op de korte dan wel de lange termijn?
- Hoe ontwikkelden de projecten zich gedurende het programma?