Urban Vitality Open Science

Open access

Het doel van open toegang is om door de overheid gefinancierd onderzoek voor iedereen toegankelijk te maken. Om dit doel te bereiken, heeft de AUAS haar eigen 100% open-toegangbeleid. Open access publicaties zijn gemakkelijker te vinden, worden vaker geciteerd en hebben een grotere zichtbaarheid. Neem jij de gouden of groene route of wil jij zelf een publicatie uitbrengen met licentie en persistente identifier?

Wat en hoe van open access publiceren aan de AUAS

De website van UvA/AUAS bibliotheek geeft uitstekende informatie in zowel Nederlands als Engels over open access publiceren, de verschillende routes (bijv. golden en green), de relatie met PURE en de service die de AUAS bibliotheek biedt.

Onderzoeksgegevens

Veel open access tijdschriften eisen ook (een verklaring over) beschikbaarheid van de onderzoeksdata. Bij Urban Vitality hebben we echter meestal te maken met persoonlijke/gevoelige onderzoeksgegevens. Hoewel het perfect mogelijk is om de FAIR principes toe te passen op dit soort data, is het meestal niet mogelijk om dit soort data openlijk beschikbaar te stellen aan het grote publiek.

Een model dat wij meestal toepassen is het deponeren van onderzoeksdata in de AUAS data repository UvA/HvA figshare . Op deze manier geef je openlijk een beschrijving van de data, ben je transparant over de toegangsvoorwaarden en creëer je een persistente identifier en licentie voor de data. De toegang tot de data zelf is echter beperkt, d.w.z. niet open.

FAIR software code

Aanbevelingen over manieren om de kwaliteit en reproduceerbaarheid van software te verbeteren kunt u vinden op een website ontwikkeld door het Netherlands eScience Center en Data Archiving and Networked Services (DANS) .

Gepubliceerd door  Urban Vitality 22 augustus 2022