Urban Vitality Open Science

ORCID

Wat een ISBN is voor boeken en een DOI voor artikelen, is een ORCID voor onderzoekers: een unieke en persistente identifier die helpt om je te onderscheiden van anderen. Krijg een ORCID om de zichtbaarheid van jouw onderzoek te vergroten.

Wat is ORCID?

Maakt jij je zorgen of je wel de eer krijgt voor je onderzoek omdat je naam veel voorkomt of omdat je publicaties hebt onder meerdere aliassen (bijv. getrouwde naam en meisjesnaam)? Heb jij moeite om al jouw onderzoeksresultaten bij te houden? Erger je je aan het steeds opnieuw moeten invoeren van dezelfde informatie in manuscript- en subsidieaanvraagsystemen? Maak dan jouw Het zorgt ervoor dat onderzoekssystemen en -diensten weten wie jij bent en welke onderzoeksoutput bij jou hoort, ook als je veel (bijna-)naamgenoten hebt of van naam of baan verandert.

Wat het niet is

ORCID is niet het zoveelste onderzoekssysteem (zoals ISCAAC, Pure, Scopus, Google Scholar, Academia.edu, ResearchGate, Elsevier, Mendeley, etc.). In plaats daarvan stelt het hebben en gebruiken van een ORCID je in staat om de onderzoeksprofielen die je al hebt automatisch te synchroniseren, zodat je je tijd kunt besteden aan het doen van onderzoek, in plaats van aan het beheren ervan.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Waarom is het belangrijk?

Wanneer je je onderzoeksoutput koppelt aan je ORCID, kunnen je werken altijd correct aan jou worden toegeschreven. Naast tijdschriftartikelen kunnen ORCID's ook worden gekoppeld aan datasets, onderwijsmateriaal, peer review activiteiten en conference papers. Wanneer uw onderzoeksresultaten gekoppeld zijn aan een ORCID, kan de informatie over deze bronnen effectief worden uitgewisseld tussen databases, tussen landen en tussen academische disciplines. Aangezien een toenemend aantal uitgevers en financiers een ORCID in hun indieningsproces opnemen of zelfs verplicht stellen, zal het hebben van een ORCID het indienen van manuscripten en subsidies vereenvoudigen, terwijl het de zichtbaarheid van jouw output en prestaties verbetert.

Hoe krijg en gebruik ik het?

Zie ook hier :

  1. Je kunt je ORCID hier aanmaken
  2. Gebruik jouw ORCID in systemen en platforms van beursaanvraag tot manuscript indiening, PURE en verder
  3. Hoe meer informatie gekoppeld is aan jouw ORCID record, hoe meer profijt je hebt van het delen van jouw ORCID - dus geef de organisaties die je vertrouwt toestemming om jouw record te updaten en voeg je affiliaties, emails, andere namen waaronder je bekend bent, en meer toe.
Gepubliceerd door  Urban Vitality 12 juni 2023