Hogeschool van Amsterdam

Urban Technology

Mobility & Connectivity

Een bereikbare stad met uitstootvrij vervoer

Mobiliteit in de Metropool Regio Amsterdam (MRA) wordt steeds complexer. Dit komt door door de sterke groei in inwonersaantal, werkenden, studenten en bezoekers. Hoe houden we de stad bereikbaar en zorgen we voor uitstootvrij vervoer? Dit is één van de vier uitdagingen, of challenges, waar Urban Technology onderzoek naar doet. Het onderzoek draagt bij aan de doelstelling van de MRA voor emissievrij vervoer in 2025.

Minder, slimmer en schoner vervoer

Als we ons met zijn allen op dezelfde manier blijven verplaatsen als vandaag, dan loopt het verkeer vast. De Gemeente Amsterdam heeft daarom geconstateerd dat er forse maatregelen nodig zijn om de groeiende stad bereikbaar, gezond en leefbaar te houden.

Tegelijkertijd wordt de publieke ruimte niet meer alleen gezien als ruimte voor vervoer en verkeer. De publieke ruimte krijgt steeds meer de rol van een verbindende en responsieve ruimte die kan bijdragen aan de leefbaarheid, veerkracht en gezondheid van de stad.

Als we onze stad duurzaam en competitief willen laten groeien, moet er niet alleen in openbaar vervoer en fietsinfrastructuur geïnvesteerd worden. We moeten slimme keuzes maken over welke ruimte we ontwikkelen, en hoe. Wat zijn de slimme logistieke concepten van de toekomst?

Daar zijn innovatieve oplossingen voor nodig. Oplossingen die bijdragen aan een schoon en slim logistiek systeem. Alleen dan kunnen de MRA en mainport Amsterdam als logistieke hub op wereldniveau blijven concurreren. Het onderzoek van Urban Technology draagt hieraan bij.

Expertise Mobility&Connectivity

Onderzoekers van Mobility&Connectivity analyseren de logistieke kant van vervoer, bouw- en afvallogistiek en e-mobility in de stad. We doen data-analyse en ontwikkelen toepassingen en businessmodellen voor:

  • emissievrije stadslogistiek;
  • slimme doorstroming van vrachtverkeer;
  • versterking van de concurrentie- en netwerkpositie van de mainport Amsterdam.

Onderzoekers

Lectoren

Renée Heller, Dick van Damme en Walther Ploos van Amstel zijn met hun lectoraten aan de challenge Mobility&Connectivity verbonden. Zij doen onderzoek verrijken het onderwijs met hun expertise.

Partners

Wij werken onder andere samen met de Gemeente Amsterdam, Port of Amsterdam, Schiphol, Fleetowners Logistiek en Amsterdam ArenA.

Gepubliceerd door  Urban Technology 26 november 2020