Hogeschool van Amsterdam

Urban Technology

Robot Studio

Stedelijke reststromen verwerken tot hoogwaardige producten, zoals meubels. Digitale productietechnieken maken het mogelijk. Het HvA-onderzoeksteam Digitale Productie onderzoekt in de Robot Studio de mogelijkheden voor circulaire ontwerp- en productietechnieken en business modellen.

Digitale productie kan een belangrijke bijdrage leveren aan de uitdagingen van klimaatverandering en de schaarste aan natuurlijke hulpbronnen. De inzet van robots en computergestuurde ontwerpprocessen, bijvoorbeeld bij het maken van meubels, zorgt niet alleen voor kostenbesparing, maar leidt ook tot hoogwaardigere producten. Omdat hierbij materialen en ontwerpmethoden van hoge kwaliteit worden gebruikt. Een robot kan bijvoorbeeld stevige en mooie houtverbindingen maken die nauwelijks meer worden toegepast omdat het te veel tijd kost dit te maken. Daarnaast maakt digitale productie het mogelijk om onderdelen van producten te hergebruiken voor een ander ontwerp. Zo blijven grondstoffen in omloop en ontstaat er nauwelijks afval. 

Ontwerp, productie en business model

De onderzoeksgroep Digitale Productie ontwikkelt kennis over de koppeling tussen duurzame materialen (zoals stedelijke afvalstromen) en digitale productieprocessen. Denk aan computationele ontwerpmethoden, digitale fabricageprocessen met industriële robotica-armen, CNC-frezen, lasersnijden of andere numeriek bestuurde machines. Daarbij gaat het niet alleen om ontwerp- en productiemethoden en mogelijke toepassingen, maar ook over de bijbehorende businessmodellen. Een product voegt immers pas waarde toe als het daadwerkelijk wordt gebruikt. 

Robots vullen aan

Vanwege de talloze mogelijkheden en kansen die digitale productie biedt, heeft deze onderzoeksgroep de Robot Studio opgericht. Zij ontwikkelt hier prototypen en doelgerichte ontwerpoplossingen in kleine series. De robots vullen de onderzoekers aan; ze worden vooral ingezet voor werkzaamheden die de onderzoekers niet zelf kunnen verrichten. Vanwege de omvang van de werkzaamheden zoals bij hout scheiden en bewerken, of omdat het te ingewikkeld is, zoals bij 3D printen. 

Onderzoek, onderwijs & praktijk

Dankzij deze Robot Studio kan het onderzoeksteam een brede rol vervullen. Zij richt zich op onderzoek, onderwijs en de praktijk, maar vooral ook op de integratie van die drie. 

  • Met onderzoek in het lab genereert het team multidisciplinaire kennis van technieken. Die is nu vooral gericht op interieur- en bouwproducten , maar biedt volop mogelijkheden voor bredere toepassing. 
  • Ook traint het team toekomstige professionals in het lab. Dat doet zij op innovatieve wijze, learning by doing. Zij leert studenten eerst te experimenteren in plaats van vooraf het product uit te denken. Ze onderzoeken wat de robot kan en gaan van daaruit ontwerpen. Een volledig circulaire gedachte; start met het materiaal en match dat met het ontwerp. Het project Circl-Wood is een mooi voorbeeld hiervan. 
  • Tot slot adviseert het team bedrijven over hoe zij de nieuwe technieken kunnen toepassen, onder andere door het potentieel van lokale productie en de business case te onderzoeken. 

Het team 

Het onderzoeksteam bestaat uit Marta Malé-Alemany (hoofddocent), Erno Langenberg (senior onderzoeker en docent), Sebastian Yap (senior onderzoeker en lab manager), Liselotte van Dijk (senior onderzoeker en projecten scout), Marco Galli (onderzoeker en docent), Richard Lekkerkerker (lab ontwikkelaar en docent), Patrick de Kok (lab ontwikkelaar en docent) en Boaz Visscher (lab ontwikkelaar en docent).  

Mede mogelijk gemaakt door 

Het Robot Lab wordt mede ondersteund door SMC, Sick en ABB.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien
Gepubliceerd door  Urban Technology 4 augustus 2020