Hogeschool van Amsterdam

Urban Technology

projecten

In het BIM-lab werken de onderzoekers van de afstudeerateliers Smart Building Logistics en Circulair City Metabolism aan verschillende praktijkgerichte onderzoeken. Deze meerjarige onderzoeken zijn samen met bouwbedrijven en branche gerelateerde bedrijven bepaald. Twee doorlopende onderzoeksthema’s binnen de ateliers zijn Buildit en slimme bouwlogistiek.

Buildit

BuildIt is een systeem dat met behulp van BIM ervoor zorgt dat gebouwen in de Metropool Regio Amsterdam (MRA) een paspoort krijgen. De technologie binnen dit systeem bestaat voornamelijk uit het registreren en meetbaar maken van indicatoren met betrekking tot circulariteit van gebouwen. De gebouwen worden hier gezien als toekomstige grondstoffendepots.

Slimme bouwlogistiek

Aandacht voor de bouwlogistiek is in een versnelling geraakt mede door de toepassing van BIM en GIS (Geografisch Informatie Model) in de bouwketen. Niet alleen wordt de informatie-uitwisseling in de keten papierloos en sneller, ook zijn er ongekende mogelijkheden om het bouwproces te koppelen aan de logistieke planning van aannemers, onderaannemers, leveranciers en logistieke dienstverleners. Het resultaat is minder vervoer naar de bouwplaats, een hogere productiviteit en minder trammelant met ondernemers en bewoners in de buurt.

Gepubliceerd door  Faculteit Techniek 20 april 2016