Urban Technology

Wandelaars zetten zich in als klimaatonderzoekers

Een Thermal Walk met onderzoekers van de HvA maakt ervaren hitte inzichtelijk

24 jun 2019 10:48 | Faculteit Techniek

Ons klimaat verandert. Er zijn vaker extreme weersomstandigheden: meer en zwaardere buien, maar ook vaker droogte en hitte. Hoe houden we de stad toch leefbaar? Het lectoraat Water in en om de Stad van de Hogeschool van Amsterdam onderzoekt hoe we de openbare ruimte klimaatbestendig kunnen inrichten. Een onderzoeksmethode om hitte in de stad in kaart te brengen is de Thermal Walk.

‘Lopen is in de stad een veel gebruikte vorm van transport. Ook op hete dagen wandelen mensen graag van A naar B’, vertellen onderzoekers Lisette Klok en Anna Solcerova tijdens het festival We Make the City waar zij de deelnemers mee op pad namen. ‘Het is mogelijk om een buitenruimte zo in te richten dat voetgangers er graag komen. Een van de bepalende factoren hierbij is de gevoelstemperatuur. Ligt een locatie in de volle zon of juist in de schaduw? Waait het er? Is er sprake van verdampend water, bijvoorbeeld door een fontein of een grasveld?’

Verkoelende stedelijke inrichting

Tijdens de Thermal Walk onderzochten de deelnemers of het Marineterrein in Amsterdam hittebestendig is. Gelukkig was het een hete dag, dat kwam gezien het onderzoek goed uit. De deelnemers gaven de voorkeur aan de meetspot in de volle zon op een stijger midden op het water boven de meetplek op straat tussen de huizen. De meegebrachte apparatuur gaf echter aan dat het op de stijger 3 graden warmer was. ‘Water heeft een sterk psychologisch effect op de ervaren warmte, dat blijkt maar weer!’

Sensewalking: systematische onderzoeksaanpak

De Thermal Walk is een systematische onderzoeksaanpak en is een afgeleide van de methode Sensewalking; vrij vertaald zintuigenwandeling. Hiermee brengen onderzoekers in kaart hoe mensen de stedelijke ruimte ervaren. Sensewalking kan verschillende ervaringen in kaart brengen: geluid of geur bijvoorbeeld. De Thermal Walk helpt te begrijpen hoe verschillende omgevingen van invloed zijn op de ervaren temperatuur, dus of iemand het heet of koud heeft. Deze vrij nieuwe onderzoeksaanpak stamt uit 2014 door Vasilikou & Nikolopoulou.

Onder de deelnemers aan de Thermal Walk waren beleidsadviseurs, ruimtelijk ontwerpers en klimaatexperts. Wat hebben zij aan de wandeling gehad? ‘Dit is een mooi instrument om mijn bestuur te laten ervaren wat groen, water en ruimte voor de wind kan doen voor de ervaren temperatuur. En zo urgentie te geven aan slimme stedelijke inrichting’, aldus een van de deelnemers. Een Thermal Walk kan ook prima dienen om op een ludieke manier het onderwerp hitte met je collega’s te verkennen.

Meer informatie

Meer weten over de Thermal Walk of wilt u de wandeling inzetten als onderzoeksmethode naar ervaren warmte? Neem dan contact op met Anna Solcerova of Lisette Klok.