Urban Technology

Studenten zetten drone in om neushoorn te redden

2 okt 2014 13:58 | Afdeling Communicatie

Studenten van de HvA, UvA, VU en TU Delft ontwikkelen samen een drone die ingezet kan worden om stropers en neushoorns te spotten in het Krugerpark in Zuid-Afrika. Afgelopen zaterdag testten de studenten van het zogenoemde Dutch UAS team het systeem voor beeldherkenning in Safaripark Beekse Bergen.

HvA-studenten E-technology Aran Dokoupil en Elmar van Rijnswou liepen stage bij het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR), toen de Wildlife Conservation UAV Challenge een wedstrijd tegen neushoornstroperij uitschreef. De twee HvA-studenten startten daarom gezamenlijk met vier studenten van de UvA en TU Delft het Dutch UAS-team. Het Dutch UAS-team ontwikkelt een drone om het stropen van de neushoorn tegen te gaan.

Jacht op neushoorns

Student Aran legt uit waar het Dutch UAS-team mee bezig is: ‘60% van de neushoornpopulatie bevindt zich in het Krugerpark in Zuid-Afrika. Helaas worden er de laatste jaren veel neushoorns gedood om hun hoorn, die veel geld waard is. Wij bouwen een systeem dat de parkwachter helpt de neushoorn te beschermen. Ons idee is om verschillende drones boven het Krugerpark rond te laten vliegen. Deze drones bevatten een normale en warmtecamera die de grond filmen. Een computer analyseert de beelden, en herkent automatisch stropers en neushoorns. Het systeem waarschuwt vervolgens de meest dichtstbijzijnde parkwachters.’ Het Kruger National Park is zo groot als de helft van Nederland, en stropers zijn moeilijk op te sporen. Drones hebben een enorm bereik, en kunnen zo de parkwachters helpen.

Dutch UAS-team

Testen in safaripark

De studenten zijn op dit moment de drone aan het ontwikkelen: ‘We werken onder andere aan de besturing, hoe het vliegtuig autonoom vliegt en het radiosysteem.’ Afgelopen zaterdag testten de studenten het systeem voor beeldherkenning boven Safaripark Beekse Bergen. Omdat het niet toegestaan is met een drone te vliegen boven Safaripark Beekse Bergen, gebruikten de studenten een heliumballon met een diameter van vier meter met daaronder een normale en warmtecamera. ‘Het is nodig om beelden te verzamelen van neushoorns en mensen op de grond in een natuurpark als oefenmateriaal, zodat de algoritmes straks stropers en neushoorns kunnen herkennen,’ vertelt Aran.   Vanaf 31 oktober vertrekken de studenten naar Zuid-Afrika, om de drone daar verder te testen in wildpark Kololo.

Meer informatie kun je vinden op http://www.reddeneushoorn.nl.