Urban Technology

Lectorale Rede Robert van den Hoed: Energie in transitie

15 mrt 2013 18:42 | Afdeling Communicatie

Nederland loopt met duurzame energie achter op de rest van Europa. Niet iets om trots op te zijn als economisch sterk ontwikkeld land. Maar er lonken perspectieven, zegt Robert van den Hoed, lector Energie en Innovatie, in zijn Lectorale Rede ‘Energie in Transitie’.

‘We zitten in een spannende periode in de energiesector. Aan de achterkant gebeurt ontzettend veel, en sneller dan we denken,’ aldus de lector Green IT en E-Mobility.

Het lectoraat Energie en Innovatie is onderdeel van het CleanTech onderzoeksprogramma binnen het domein Techniek van de Hogeschool van Amsterdam. Het doel van het onderzoeksprogramma is om met praktijkgericht onderzoek een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling en vermarkting van duurzame (energie)technologieën. Het lectoraat richt zich met name op twee thema's: de vergroening van datacenters (GreenIT) en het stimuleren van elektrische mobiliteit (E-Mobility). Deze thema's zijn gekozen op basis van onderzoeksvragen die bij bedrijven in de regio spelen.

Amsterdam: koploper in E-mobility

Op het gebied van GreenIT is de regio Amsterdam dé internethub van Europa: het verwerkt bijna 70% van al het internetverkeer binnen Europa. Datacenters zijn verantwoordelijk voor 10% van het energieverbruik in de regio Amsterdam. Van den Hoed: 'In het onderzoeksprogramma richt het onderzoek zich dan ook op ontwikkeling van energiebesparende technieken voor datacenters, maar ook het ontwikkelen van energiezuiniger software: hiermee kan tot meer dan 50% energie worden bespaard bij datacenters.'

Ten aanzien van elektrische mobiliteit (E-mobility) is de gemeente Amsterdam zeer vooruitstrevend. Amsterdam is met elektrische auto-oplaadpunten de koploper in Europa. De metropool Los Angeles (18 miljoen inwoners) heeft 200 oplaadpalen, het veel kleinere Amsterdam heeft er 500. 'Een mooie start, maar de komende jaren komen er hier nog duizenden van bij,' aldus Van den Hoed. 'Binnen het lectoraat werken we daarom aan het laadpunt van de toekomst, dat slimmer en goedkoper is, en beter geïntegreerd in de openbare ruimte'.

Over Robert van den Hoed

Robert van den Hoed is opgeleid als industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft en promoveerde daar op een onderzoek naar hoe gevestigde industrieën reageren op radicaal nieuwe en duurzame technologieën. Tussen 2004 en 2010 was Van den Hoed adviseur bij Ecofys, adviesbureau voor energiebesparing en duurzame energie. Daarnaast is hij betrokken geweest bij diverse projecten op het gebied van duurzame mobiliteit, elektrisch rijden en energie-innovaties. Sinds januari 2011 is Van den Hoed als lector Energie en Innovatie verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam, domein Techniek.