Urban Technology

Nieuwe robotarm stoomt HvA-studenten klaar voor de toekomst

3 apr 2018 14:46 | Afdeling Communicatie

In de werkplaats van de HvA-faculteit Techniek huist sinds kort een robotarm, die deze maand officieel is onthuld. Studenten en onderzoekers van de hogeschool kunnen dankzij de robotarm met de nieuwste technologieën gaan ontwerpen. De robotarm kan straks – met hun input- onder meer grijpen, stapelen, plastic vervormen, kloppen, zuigen, frezen, lasersnijden en zelf voorwerpen herkennen.

“Stephen Hawking zei dat robots uiteindelijk mensen gaan vervangen,” zegt lector Inge Oskam bij de feestelijke onthulling van de robotarm. “Deze robot gaat ons niet vervangen, maar ons wel verder naar de toekomst leiden van ons toegepast onderzoek.”

Rondmaaien

De robotarm van bijna twee meter staat achter een glazen wand in de kelder van HvA-gebouw Leeuwenburg. Bij de opening staat het publiek achter het raam, want de ruimte moet verlaten zijn voordat de robot in actie komt. De beveiliging en begrenzing van de robotarm zijn geregeld door studenten Elektrotechniek (Engineering). Dat is geen overbodige luxe, want de robotarm kan in potentie rondmaaien met wel zeven meter per seconde.

Robotarm bouwt aan een muurtje

Zelf opbouwen

Bij de opening bouwt de robotarm een muur van bakstenen in een net patroon; een opdracht die van tevoren door studenten is geprogrammeerd. De HvA’ers gaan zelf alle mogelijkheden van de robotarm opbouwen. Zo werken Elektrotechniek-studenten (Engineering) momenteel aan verschillende koppen die je op de robotarm kunt bevestigen, zoals een grijper of een zuiger. Studenten Technische Informatica (HBO-ICT) ontwikkelen de software en de designflow in de computer, waarop de robotarm reageert. Zij ontwerpen ook een digitale vision-aansturing, waarmee de robotarm voorwerpen zelfstandig kan herkennen.

En dan zijn er nog geheel nieuwe toepassingsmogelijkheden te verzinnen: die gaan studenten van de afstudeerrichtingen Robotica (HBO-ICT) en Mechanica (Engineering) uitdenken, ontwerpen en bouwen.

Toekomstige banen

Dat de HvA-studenten de robotarm zelf helemaal moeten vormgeven, samen met de onderzoekers, is ook de bedoeling: met die kennis worden zij beter voorbereid op toekomstige banen. Hoofddocent Digital Production Marta Malé-Alemany leidt het robotlab van de HvA:  'We leren juist door het te doen, en we zullen steeds een stap verder gaan in ons robotlab."

Afvalstromen krijgen nieuw leven

Alle HvA-studenten van de technische opleidingen zullen met de robotarm gaan werken; onder hen ook de studententeams die de duurzame voertuigen van de HvA ontwerpen. Het bijzondere aan de robotarm is ook dat studenten en onderzoekers hiermee op grote schaal (digitaal) kunnen produceren.

Geupcycled stoeltje met rode zitting en rugleuning middenin de Amsterdam ArenA

De HvA onderzoekt hoe grote A'damse bedrijven/organisaties hun afvalstromen kunnen 'upcyclen'. Zo hebben de HvA'ers ervoor gezorgd dat de oude ArenA-stoeltjes een nieuw leven hebben gekregen

Marta Malé-Alemany: “Dit zal ons onderzoek naar circulair ontwerpen een stuk verder brengen. Voor grote Amsterdamse bedrijven en instellingen- zoals onlangs de ArenA. kijken we hoe we hun afvalstromen lokaal een nieuw leven kunnen geven. Dat is een uitdaging die we heel serieus nemen. Met deze robotarm kunnen we die productie van nieuwe voorwerpen uit afvalstromen verder opschalen (upcycling) en lokaal naar de 'next level' brengen.”

Robotarmen worden al langer gebruikt in de industrie, want de arm kan grote voorwerpen bouwen en tegelijk de complexe bewegingen van een menselijke arm nabootsen. Technische universiteiten hebben ook robotarmen staan. De HvA is de eerste hogeschool waar hbo-studenten met een robotarm gaan werken en ontwerpen.

Faculteit Techniek heeft de robotarm in bruikleen. Met behulp van sponsorgelden wordt de ongeveer 1.80 meter hoge robotarm met een reikwijdte van ruim drie meter een jaar lang ingezet voor onderwijs- en onderzoeksdoeleinden.

Neem voor meer informatie contact op met Marta Malé-Alemany: m.male-alemany@hva.nl.