Hogeschool van Amsterdam

FLOOR

CollegeCafé Food & Media

Openbaar college over de rol van media bij voedselhypes en gezondheidsmythes

Evenement

UITVERKOCHT: Hoe beïnvloeden de media onze ideeën en meningen over eten? Openbaar college van docent, onderzoeker, promovendus en food blogger Antonia Mazel en panel. Dit Collegecafé is onderdeel van de honours module Food in Society van de opleiding Voeding van de HvA.

Food&Media

CollegeCafé Food & Media

Openbaar college over de rol van media bij voedselhypes en gezondheidsmythes

Woensdag 16 november, 16.30 - 18.00, FLOOR-zaal Wibauthuis

Hoe beïnvloeden culinaire journalisten, food bloggers en food trendwatchers onze ideeën en meningen over eten? Tijdens dit CollegeCafé praten we over vragen als wie de beste reputatie en meeste autoriteit en invloed binnen het food medialandschap hebben en hoe de traditionele autoriteiten (zoals het Voedingscentrum) zich ten opzichte van nieuwe food influencers (bijvoorbeeld Foodness, The Green Happiness en Chicks Love Food) verhouden. Hoe maken consumenten keuzes, welke bronnen vertrouwen ze wel of niet en waarom? En hoe kun je mythes, informatie en advertenties nog onderscheiden?

Over Antonia Mazel

Antonia Mazel doet onderzoek, doceert en publiceert op het gebied van food, media en cultuur. Ze is docent bij de opleiding Voeding van de HvA en PhD kandidaat bij de Amsterdam School for Cultural Analysis van de UvA. Ze schrijft een proefschrift over de rol van media en politiek in de hedendaagse food beweging. Daarnaast schrijft zij over eetcultuur en koken op haar blog watatenzij.nl.

Het panel

Laurens van Klaveren

Laurens is sinds 2005 één van de twee eigenaren van online bureau Onstuimig. Met 10 man (m/v) werken zij voor partijen als Foodlog, La Place en NPO. En als vaste partner van advertentiebureau Adfactor ook aan nieuwe advertentievormen en campagnes voor adverteerders als Albert Heijn, McDonald’s en Danone. Ook is hij betrokken bij het doorontwikkelen van veelbezochte en daarmee invloedrijke blogs als chickslovefood.com, leukerecepten.nl en gewoonwateenstudentjesavondseet.nl waar diezelfde adverteerders dan weer dol op zijn. 

Marijke Berkenpas

Marijke Berkenpas is klinisch diëtist, voedingswetenschapper en docent in het VUmc en is de initiator en eigenaar van foodplatform I'm a Foodie. I'm a Foodie analyseert met haar team van diëtisten, voedings- en gezondheidswetenschappers kritisch alle trends en hypes en vertaalt ​de meest recente voedingswetenschap naar haalbare adviezen en recepten. In het boek ​Eet als een expert ​scheiden deze experts zin van onzin, laten zij zien hoe je eten en drinken kunt inzetten voor je gezondheid en leggen ze op toegankelijke wijze uit hoe voedingswetenschap werkt (en wanneer het niet werkt).

Huib Stam

Huib Stam is journalist en auteur van het boek Eetsprookjes. In Eetsprookjes schetst Huib Stam de context - historisch, cultureel en wetenschappelijk - van wat wij weten en geloven over voeding.

Kom je ook?

Het CollegeCafé Food & Media is uitverkocht. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.

Gepubliceerd door  FLOOR 14 november 2016