Samen 2017 in: Geleyn Meijer spreekt nieuwjaarswensen uit

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op dinsdag 10 januari 2017 sprak Decaan Geleyn Meijer zijn nieuwjaarswensen uit voor alle medewerkers van FDMCI. Hieronder lees je zijn speech.

Foto: Harry Zengerink

Geleyn Meijer: ‘Zeven punten wil ik vandaag aanstippen over de uitdagingen en kansen die we als faculteit hebben. Een van de woorden van 2017 is ongetwijfeld ‘samen’. Het komt voort uit de zorg om polarisatie, verschillen in welvaart, uit de dreiging van terreur en de zorg voor het behoud van welvaart. De gedachte achter het woord is heel Nederlands: samen staan we sterk. Dat is zichtbaar in de politiek (de slogans van PvdA en D66 lijken bijv. wel heel veel op elkaar) en het ‘samen’ speelt ook bij ons bij de HvA: om polarisatie te voorkomen en elkaar vertrouwen en veiligheid te bieden. Wat is samen voor ons in 2017:

  1. Samen, als in ‘met elkaar als opleidingen en kenniscentrum meer uit onze samenwerking halen’. We staan stevig in onze schoenen als eigen onderdelen en doen het goed. De vraag is nu hoe we over de onderdelen heen meer kunnen halen uit samen onderwijs verzorgen, onderwijs vernieuwen, het beste van de één ook voor de studenten van de ander beschikbaar maken. En dit gaat veel verder dan de noodzaak om efficiënt met onze middelen om te gaan: het is onze publieke taak om op grensvlakken van onze disciplines naar vernieuwing te zoeken en dat (nadat we dat goed begrepen hebben en waarbij ons onderzoek een grote rol speelt) ook aan onze studenten aan te bieden.
  2. Samen, ook binnen de HvA en met de stad. Tussen de faculteiten gaan we in 2017 door met het samen onderwijs ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan ondernemerschap en een digitaal curriculum. En meer actief nog op het gebied van onderzoek. De speerpunten van de HvA zullen een grotere rol spelen bij de afstemming over wat we wel en niet als onderzoeksprogramma’s oppakken: Urban Management, Urban Technology, Urban Vitality, Creativiteit en ICT, Urban Education en Ondernemerschap. We zijn in elke faculteit al enige jaren daarmee aan het experimenteren, zoals in de afstudeerateliers bij faculteit Techniek waar studenten voor hun afstuderen gebruikmaken van door lectoren begeleide projecten. In 2017 gaan we van elkaar leren en best practices inzetten.
  3. Samen, ook met de andere kennisinstellingen in de stad. Met de AHK op het gebied van onderwijs en onderzoek in en voor de kunsten. Met de VU en UvA op gebied van digitale wetenschap en kennis voor de stad. Met instellingen in binnen- en buitenland als partners bij ons onderwijs en ons onderzoek.
  4. Samen met de industrie en maatschappelijke instellingen. We hebben afgelopen jaren laten zien dat we goed met externe partijen kunnen samenwerken. Vanuit de opleidingen zelf, met specifieke programma’s zoals Make IT Work, vanuit het kenniscentrum en het Amsterdam Creative Industries Network en de onderzoeksprojecten met de gemeente. In 2017 maken we de slag naar meer focus, selectie en commitment aan externe partijen. Een kleiner aantal meer en intensiever aan ons verbinden. Zodat we meer middelen kunnen genereren, geld, menskracht, spullen, om excellent te zijn en te blijven.
  5. Een belangrijke rol in 2017 speelt de relatie met de UvA. Het waren en zijn roerige tijden. Niet voor iedereen, maar de effecten van de zogenoemde bestuurlijke ontvlechting moeten positief uitpakken. We zullen als HvA met trots meer een eigen profiel ontwikkelen. Met meer aandacht vanuit het bestuur. Dat is goed. Maar we moeten ook waken voor een afstotende beweging naar de UvA. Leidraad moet zijn wat we als kennisinstellingen voor onze studenten kunnen betekenen. Daarbij heeft de UvA veel te bieden.
  6. Hoe ziet ‘samen’ eruit? Ik zie ‘samen’ als een ander woord voor afstemmen op ambities en aanpak, en daarbinnen ieder zijn eigen verantwoordelijkheid laten nemen. Daar hoort ook bij om een punt maken van zorgen, wensen en aanbevelingen, en om die samen op te pakken. Met rector Huib de Jong en de andere decanen is een campagne gestart om de punten van eenieder op te halen en in 2017 te bespreken. Maak gebruik van de kaart.
  7. Tot slot hebben we samen een belangrijke rol in de maatschappij. Om na te denken over diversiteit binnen onze instelling, waarbij we de rol invullen om te zorgen dat nadenken, doordenken en oplossen door iedereen in vrijheid en onbedreigd kan plaatsvinden. Ervoor te zorgen dat feiten en meningen uit elkaar gehouden worden. We zijn als kennisinstelling immers schatplichtig aan de opdracht om feiten te duiden en onzin aan de kaak te stellen. Daarbij is elke mening te respecteren, maar kunnen we ons nooit scharen achter de gedachte dat ‘feiten ook maar meningen zijn’. Ik zie het als onze taak dat te voorkomen.

    Ik wens jullie een goed jaar toe, samen met jullie vrienden, partners en familie.’
Gepubliceerd door  Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie 13 januari 2017